23948sdkhjf

Efter dampspærre-rapport: DUKO klar til klassifikations-ordning

DUKO vil øge indsatsen for at udbrede klassifikationen af dampspærrer
Med rapporten fra Build om dampspærrers forskellige levetider og svingende kvalitet i folier og samlinger stilles der nu skarpt på den kritiske bygningsdel. Samtidig rygtes endnu en BUILD-rapport på vej, som omhandler de kritiske komponenter i dampspærresystemet og deres montering i bygningen.

Hos DUKO håber man, at de to rapporter endelig sætter skub i branchens brug af klassifikationsordningen for dampspærrer.

Det skriver Mester Tidende i specialsektionen Paskram, som er målrettet tømrer- og snedkermestre (dygtige svende må godt læs med)

- Vi er rigtig glade for forskningen, der kommer ud nu. Jo mere viden om de enkelte komponenter i dampspærresystemer, desto bedre mulighed for at sikre funktionen af systemerne, når de bruges i byggeriet. Resultaterne skaber også et ønske om tydeligere klassifikation af systemerne, mener direktør Morten Hjorslev Hansen, DUKO.

Hos DUKO tror man, at især den kommende BUILD-rapport betyder en hjælpende hånd for klassifikationsordningen.
- Den kan være med til at vise leverandørerne, at de rent faktisk kan lykkes med at klassificere deres dampspærresystemer efter DUKOs tekniske bestemmelser. Det vil få flere til at tllmelde sig ordningen, siger Morten Hjorslev Hansen og peger på en bekymring, der har afholdt flere leverandører fra at kaste sig ud i et stort og dyrt testprogram med risiko for alligevel at dumpe DUKO -kravene.siger Morten Hjorslev Hansen

Nu skal vi på banen
Morten Hjorslev Hansen betragter de to BUILD-rapporter, som en gevaldig løftestang i arbejdet med at udbrede klassifikationsordningen, som aldrig har været samme succes for dampspærrerne som for undertagene - der også klassificeres hos DUKO. Ja, faktisk er der ikke en eneste leverandør, der har forsøgt at klassificere et dampspærresystem siden ordningen blev lanceret i 2014.

- Det er lidt som hønen og ægget. Nogen skal efterspørge klassificerede produkter, og nogen skal ønske at dokumentere deres produkter med en klassifikation, men hvor skal initiativet komme fra, forklarer Morten Hjorslev Hansen om udfordringerne med at komme ud over rampen. Her har DUKO i årevis savnet det afgørende rygstød, som nu kommer.
- Vi får meget medvind fra forskningsrapporterne, og det er dejligt, når det peges på behovet for at få en klassifikationsordning for dampspærrer op at køre. Det skal vi selvfølgelig benytte os af, og vi kommer til at øge indsatsen for at udbrede ordningen den kommende tid, fortæller Morten Hjorslev Hansen.

Speciel dokumentation
Dampspærrer af genbrugsplast kan i princippet klassificeres i DUKO allerede nu. Men også hos DUKO er der tilpas stor tvivl om produkternes kvalitet fra sending til sending.

- Genbrugsplast som dampspærre er potentielt mere bæredygtigt end dampspærre fremstillet af nye råvarer, men samtidig er brugen af membraner af genbrugsplast mere risikobehæftet, konstaterer Morten Hjorslev Hansen.
I klassifikationskravene forlanger DUKO derfor dokumentation for, at dampspærrerne fremstilles med en kvalitetskontrol, der tager højde for variationer i den genbrugsplast, der ender i membranerne, og som påvirker den færdige kvalitet. Hidtil har dokumentationskravet ikke været systematiseret, men baseret på en individuel bedømmelse.

- Derfor undersøger vi netop nu, hvordan vi kan kvalificere vores klassifikationskrav til dokumentationen af en ensartet produktkvalitet. fortæller Morten Hjorslev Hansen.

FAKTA OM DUKO
DUKO (Dampspærre- og Undertagsklassifikationsordning ApS) har tre formål:

1: Kvalitet
DUKO skal sikre at undertagsmaterialer og dampspærresystemer lever op til en række minimumskrav.

2: Overblik
DUKO skal med udgangspunkt i de tekniske egenskaber, som ifølge de harmoniserede europæiske produktstandarder indgår i ydeevnedeklarationen (DOP), gøre det lettere at vælge et egnet undertagsmateriale og dampspærresystem.

3: Korrekt anvendelse
DUKO skal fremme korrekt brug af undertagsmaterialer og dampspærresystemer. Det sker bl.a. ved at stille krav om at producenterne udarbejder detaljerede vejledninger, som viser korrekt anvendelse.

Dansk Byggeri og byggeskadefonde styrer ordningen, som drives som et anpartsselskab med deltagelse af:
• Dansk Byggeri
• Byggeskadefonden
• BvB (Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse)

Fonden BYG-ERFA administrerer ordningen. Producenter og leverandører kan mod gebyr få deres materialer klassificeret. For at et materiale kan blive klassificeret skal producenten kunne dokumentere en række forhold som f.eks. styrke, vejrbestandighed, bygbarhed og detaljeret monteringsvejledning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094