23948sdkhjf

Savværksdirektør: Vores værste mareridt er gjort til virkelighed

Hos Hvalsø Savværk har man ikke mange rosende ord til overs for den aftale om urørt skov, regeringen og dens støttepartier lancerede tidligere på ugen.

– Det er jo vores værste mareridt, der er blevet gjort til virkelighed, lyder det umiddelbare skudsmål fra stifter og direktør Martin Nyrop-Larsen. 

Savværket har indtil nu hentet omkring 70 pct. af sit træ fra landets statsskove, men med mandagens aftale blev der sat en brat stopper for det. Her valgte regeringen og støttepartierne at fremrykke planerne om implementeringen af 10.200 hektar urørt skov, mens der desuden skal udlægges yderligere minimum 6000 hektar. Hvilke arealer, det drejer sig om, vil blive besluttet i løbet af året, og i mellemtiden er der helt lukket for hugsten i de danske statsskove. 

Fra 100 procent til ingenting
– Det giver os en kæmpe udfordring; det drejer sig primært om løvskov på Sjælland, og det bliver vi meget berørt af; vi havde indstillet os på, der ville komme mindre træ, men at gå fra 100 pct. forsyning til slet ingenting, det gør virkelig ondt, fortæller Martin Nyrop-Larsen.

Aftalen i punktform

De erhvervsmæssige træfældninger stopper på de 10.220 ha, der allerede er udpeget til urørt skov. 

Der udlægges minimum 6.000 ha ny urørt skov.

Der fældes og fjernes som udgangspunkt ikke hjemmehørende træarter, da det har stor betydning for biodiversiteten med mere dødt ved i skovene. 

Der sker genskabelse af naturlig hydrologi i skovene, og der kommer skovgræsning på de vigtigste arealer. 

Der indføres et midlertidigt hugststop i de skove, som kan blive omfattet af de nye udpegninger. Det skal sikre, at der ikke fældes træer, der har stor betydning for biodiversiteten, inden det er besluttet, hvor de nye urørte skove skal placeres. 

Oprindelig var der en indfasningsperiode på 10 år og 50 år for henholdsvis løvskove og nåletræsplantager på de 10.200 hektar urørt skov, som er planlagt udlagt som følge af Naturpakken fra 2016. 

Der nedsættes en følgegruppe med deltagelse af relevante forskere og grønne organisationer, som løbende skal inddrages i processen. 

Det var den tidligere regering, der i 2016 besluttede at udpege de 10.200 hektar urørt skov, men dengang blev det besluttet at gøre med en indfasningsperiode på ti år.

– Der var omkring seks år tilbage af den indfasningsperiode, men nu har man altså valgt at straksimplementere beslutningen; indtil de nye 6000 hektar er udpeget, ved jeg simpelthen ikke, hvor vi skal source vores bøg fra, lyder det fra Hvalsø-direktøren.

Heller ikke hos brancheforeningen Træ- og Møbelindustrien, TMI, er man positivt stemt overfor den nye aftale.

– Aftalen giver en akut udfordring for lokale savværker, som med øjeblikkelig virkning mister adgangen til de råvarer, der er grundlaget for deres forretning. Det vil få alvorlige konsekvenser for lokale arbejdspladser, fordi savværker, der er afhængige af træ fra staten, kommer til at mangle råvarer, lød det fra branchedirektør Annette Christensen i aftalens kølvand.

Alternativer mindre bæredygtige
Martin Nyrop-Larsen understreger, at både han og hans kolleger i branchen støtter op om ønsket om at skabe mere biodiversitet.

– Vi er også positive overfor mere urørt skov, så vi er ikke hinandens modsætninger, men det er simpelthen tudetosset at lægge det bedste produktionsskov ud som urørt og stoppe hugsten 100 procent., forklarer han.

Konsekvensen risikerer nemlig at blive øget import af træ, der er dyrket under langt mindre bæredygtige forhold.

– Skal vi hente træ i Østeuropa, så bliver biodiversitetsudfordringen bare eksporteret dertil. Det ville være langt bedre at hente træet fra danske skove, hvor vi har noget af verdens mest bæredygtige skovdrift. Og hvad kommer det til at betyde for Co2-udledningen, hvis vi skal hente meget mere træ langvejs fra? Vi snakker ellers om, at Danmark gerne vil den grønne omstilling og også bruge meget mere træ i byggeriet, men skal vi så til at hente det i regnskovene eller Ukraine?

Ifølge Martin Nyrop-Larsen kommer beslutningen desuden på et tidspunkt, der slet ikke giver mening.

– Savværksbranchen har faktisk klaret sig rigtig godt under coronaen, men nu er man godt i gang med at save den gren over, vi sidder på, forklarer han.

Klokkeklar opfordring
På Hvalsø Savværk er de 25 medarbejdere så småt på vej på sommerferien, og der er skruet ned for produktionen, så sommeren i stedet kan bruges på vedligehold.

– Det er den normale cyklus i savværksindustrien at vi lukker gradvist ned op til sommeren, og så starter vi op igen til august; men det kommer vi ikke til at kunne, hvis vi ikke kan få træ, forklarer Martin Nyrop-Larsen.

Derfor er man også i fuld gang med at undersøge mulighederne for at source andetsteds.

– Men når vi henter omkring 70 procent, eller hvad der svarer til omtrent 7000 kubikmeter, fra statsskovene, så er det ikke noget, man bare lige går ud og sourcer i markedet, lyder det fra savværksdirektøren.

Han har derfor også en klokkeklar opfordring til regeringen.

– Det gælder om meget hurtigt at få udpeget de næste områder og så få ophævet hugstforbuddet og lave en hugstplan, så man kan sikre forsyningskæden; det er jo ikke kun savværkerne, der bliver ramt af det her, men hele industrien, slår Martin Nyrop-Larsen fast.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11