23948sdkhjf

Regn er en ressource: Sådan bruger du den!

Ny bog bygger bro mellem landskabsarkitekter, ingeniører, miljøkemikere, biologer, byplanlæggere og andre der arbejder med klimatilpasning og bæredygtig byudvikling
”Regn med mere” er en godt 200 siders grundbog i håndtering af regnafstrømning. De traditionelle rørbasererede afvandingssystemer er under pres. Derfor er udgangspunktet lokal afledning af regnvand (LAR) hvor man efterligner nedbørens naturlige afstrømning og finder plads til vandet i byens landskab. Det kan være billigere og mere fleksibelt, men grundtanken er også en anden fordi LAR anerkender regn som en ressource. En ressource som kan skabe merværdi for byen, f.eks. bedre rekreative områder og bedre vilkår for naturen i byen.

Det skriver de tre forfattere Marina Bergen Jensen, Antje Backhaus og Ole Fryd i en pressemeddelelse. Alle tre har siden 2007 beskæftiget sig intensivt med LAR, både videnskabeligt og i praksis, og ofte i fælles projekter i Danmark og udlandet.

Bogen bygger bro mellem landskabsarkitekter, ingeniører, miljøkemikere, biologer, byplanlæggere og andre der arbejder med klimatilpasning og bæredygtig byudvikling. Ambitionen er at skabe et fælles videngrundlag og samtidig inspirere til udvikling af fremtidens løsninger. Bogen dækker alt fra definition af LAR-elementer til dimensionering, måling af jordens hydrauliske nedsivningsevne, håndtering af vandets kvalitet og fremme af biodiversitet til drift, totaløkonomi og merværdibetragtninger.

Faglig bredde og dybde
Marina Bergen Jensen: - At komprimere 15 års forskning i og praktisk erfaring med landskabsbaseret klimatilpasning til blot fire kapitler og 200 sider har været udfordrende, men vi står til gengæld nu med en bog hvor både forskningsdybden og den bredere kontekst er på plads.
Jeg ser bogen som et fundament for vores fremtidige undervisning og efteruddannelse, og mener også at det nødvendige samarbejde på tværs af professioner kan blive lettere fordi bogen belyser alle de centrale problemstillinger omkring design, vandkvalitet, dimensionering og merværdi. Jeg håber at det engagement vi som forfattere har til arbejdet med byens vand skinner igennem og giver læserne inspiration til at kaste sig ud i udviklingen af fremtidens løsninger, siger Marina Bergen Jensen, som er hortonom, ph.d. og professor i klimatilpasning ved Københavns Universitet

Antje Backhaus: - Bogen forbinder de vigtige tekniske aspekter af regnvandshåndteringen med designaspekter og erfaringer fra praksis. Alle tre forfatteres egne erfaringer og faglige styrker er samlet og giver et helhedsbillede af regnvandshåndtering i byen. Samtidig kan bogen bruges som et opslagsværk når man leder efter et konkret svar. Bogen indeholder mange af vores egne tegninger som vi har udviklet gennem undervisningen til at illustrere de komplekse aspekter. Det er et vigtigt emne i vores tid. Vi er under pres for at ændre den aktuelle praksis, og jeg tror på at vores bog kan være et centralt hjælpeværktøj i denne proces, siger Antje Backhaus, som er landskabsarkitekt, ph.d. og medejer af tegnestuen gruppe F i Berlin.

Ole Fryd: - Vi har skrevet boget fordi der har manglet en samlende forskningsbaseret kilde om LAR i Danmark. Man har tidligere skulle lede efter sporadisk viden i en lang række forskellige rapporter. De udenlandske fagbøger der findes er relativt svært tilgængelige og typisk også ret tørt stof. Det har vi forsøgt at råde bod på. Bogen kombinerer faglig bredde og dybde inden for grønne klimaløsninger. Samtidig er bogen fyldt med praktiske eksempler og en masse illustrationer der kan klæde én på til opgaven, siger Ole Fryd er civilingeniør, ph.d. og lektor i byplanlægning ved Københavns Universitet.


"Regn med mere", 210 sider.
Forlag: Grønt Miljø.
Kan købes på dag.dk i webshoppen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219