23948sdkhjf

Nyt erfaringsblad: Gode monteringsløsninger for vinduer i skalmure

| Af Af Louise Skøtt Gadeberg | Tip redaktionen om en historie

Krav om større vinduer og tykkere isolering har resulteret i et behov for nye monteringsløsninger for vinduer i skalmure, så det i fremtiden bl.a. bliver muligt at udskifte vinduerne uden større indgreb i facaden

Fundamentet for både nutidens og fremtidens byggeri står stærkest, hvis det hviler på byggebranchens erfaringer fra praksis og fageksperters viden om, hvad de korrekte, byggetekniske løsninger er. Den øvelse begynder dér, hvor branchen søger sin faglig viden og vejledning, og derfor udgiver Fonden BYG-ERFA årligt en række erfaringsblade med byggeteknisk viden, der er forfattet og valideret af specialister med erfaring i bygbare og holdbare løsninger.

Det er både en bedre og en mere bæredygtig forretning at bygge korrekt fra starten, mener Susanne Pouline Svendsen, arkitekt og direktør for Fonden BYG-ERFA.

- Vi har netop udgivet fire nye erfaringsblade, og et af dem handler f.eks. om korrekt montering af vinduer i skalmure. Tidens arkitektur foreskriver større vinduer, og der er samtidig krav om øget isoleringstykkelse. Det betyder, at man i dag er nødt til at anvende andre monteringsløsninger end tidligere. Erfaringsbladet beskriver derfor helt grundlæggende, hvilke forhold der skal tages højde for ved både projektering og montering, forklarer hun.

Montering inden opmuring
Erfaringsbladet ’Vinduesmontering i skalmure’ belyser, hvordan tidligere praksis kolliderer med nutidens og fremtidens behov.

- Tidligere var praksis for montering af vinduer i skalmure, at vinduet blev monteret i et vindueshul i råhuset, hvor vinduet ofte blev understøttet af og fastmonteret i skalmuren. I dag monteres vinduer ofte på råhuset inden opmuringen af skalmuren, det medfører ofte blandt andet problemer med at montere vinduerne stabilt og efterfølgende at få dem justeret”, forklarer Susanne Pouline Svendsen.

Men tidligere tiders praksis medførte også en udfordring, der ikke harmonerer godt med tidens krav om ressourcebevidsthed og mulighed for senere genanvendelse af byggematerialer.

- At vinduerne ofte fastgøres fra ydersiden, giver yderligere den udfordring, at vinduerne ved en eventuel senere udskiftning kun kan skiftes ved at afmontere store dele af skalmuren omkring vinduet. Derfor anviser erfaringsbladet helt konkret, hvordan det under monteringen sikres, at det i fremtiden er muligt at udskifte vinduerne uden større indgreb i skalmuren, så det både bliver muligt at bevare skalmuren og tænke i genanvendelse af vinduerne, siger Susanne Pouline Svendsen.

Forudsætninger for montering
Ved valg af vinduesmontering bør flere forhold prioriteres, angiver erfaringsbladet ”Vinduesmontering i skalmure”.
- Erfaringsbladet oplister en række forskellige og vigtige forhold, der bør vurderes fra byggeri til byggeri. Vedrørende bygbarheden f.eks., at vinduet skal kunne indbygges og monteres sikkert og let, at monteringen skal foregå i overensstemmelse med vinduesproducentens anvisninger, samt at vinduet skal understøttes og fastholdes, så kræfter fra f.eks. egenvægt, vind og moment kan optages – også når vinduet er åbent, siger Susanne Pouline Svendsen og tilføjer:

Læs også: Grønne tage dræner vandet væk

- Erfaringsbladet nævner også, hvordan de dybe vinduesnicher, som følger af de store isoleringstykkelser, betyder, at vinduesnicherne ofte anvendes på en helt anden måde end tidligere, f.eks. til at sidde i. Bladet redegør for, hvor vigtigt det er at tage højde for det i den statiske beregning”.

Brug restriktioner som kreativt værktøj
- Skader og fejl i byggeriet er både spild af ressourcer og meget kostbare at udbedre - derfor kan det i sagens natur betale sig at undgå dem fra starten. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at man søger viden hos en uvildig kilde, så man har sin faglige rygdækning i orden, mener Susanne Pouline Svendsen.

-Mange mennesker finder i dag meget af den viden, de skal bruge, på nettet, hvor der findes artikler og videoer om snart sagt alt. Men finder man sin byggefaglige viden udelukkende via Google eller andre søgemaskiner, kan det være svært at vurdere, om den anviste løsning er den mest korrekte, og om kilden nu også har helt styr på, hvad der kan opstå af skader og fejl ved netop dét byggetekniske valg, siger hun og fortsætter:

- Det overordnede mål for hele vores branche må være at undgå skader i byggeriet og skabe grundlag for flere byggeteknisk korrekte løsninger, der kan spare både private bygherrer og samfundet for store udgifter til reparationer og renoveringer. Det er alt andet lige noget mere bæredygtigt at bygge noget, der står stærkt og længe. Den mission begynder der, hvor vi hver især vælger at søge vores viden og vælge rettesnore for praksis.

Læs også: Sådan laver du et korrekt støbeskel

Også vished for, at vejledninger og anvisninger er opdateret i forhold til gældende regler og retningslinjer, er et vigtigt parameter, som kan være svært at opnå, hvis man f.eks. er nyuddannet og ikke har den store praktiske erfaring.

- I mange sammenhænge kommer vores byggetekniske erfaringer ind som et restriktivt element efter den kreative fase af byggeprojektet. Jeg ønsker mig, at BYG-ERFAs erfaringsblade i højere grad bliver en kreativ medspiller, som de skabende og rådgivende kræfter bringer i spil allerede i idéfasen og er med hele vejen til udførelsen, fremhæver . Susanne Pouline Svendsen


Læs erfaringsbladet ’Vinduesmontering i skalmure’ her (nr. 31 20 04 29) her
Mere om: byg-erfa
Hold dig opdateret med Mester Tidende

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu

Dolle køber sig ind i genrejst trappeproducent

BoConcept henter ung topchef fra smykkeselskab

Fra Vilnius til Farsø: Hun er 3D-designer på vinduesfabrik

Multiform vil sælge brugte køkkener

C.F. Møller sætter standarden for Netto med træ-butik

Nyhedsbrev

6.870 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Nyt erfaringsblad: Gode monteringsløsninger for vinduer i skalmure

Krav om større vinduer og tykkere isolering har resulteret i et behov for nye monteringsløsninger for vinduer i skalmure, så det i fremtiden bl.a. bliver muligt at udskifte vinduerne uden større indgreb i facaden

Online Avis Arkiv

Medvind til træmænd: Først med svanen på vigtigt område

Hun skal skruer op for bæredygtigheden hos gipsproducent

Sofie Witte skal sikre bæredygtighed i alle processer hos gipsproducenten Knauf og referer direkte til adm. direktør Morten Søborg.

Han skal styrke væksten i Lindab

Efter rekordomsætning: Væksten er under kontrol

1

Limtræsproducent konkurs trods fornuftig ordrebog

20 nye ansatte på tre måneder: Modulbygger rider på bølgetop

Bedst blandt fem: Skjøde vinder stort campusprojekt

Holder døren åben for håndboldkvinderne

KPK holder hånden under de danske håndbolddamer - også i en tid, hvor det mest handler om aflyste kampe

Plus

Mindre byggefirma: Kommunen skal være der for os

9.500 kvadratmeter træ-lignende vinyl til Horsens

Coronakrisen hjælper PN Beslag tættere på overskud

Som brødre vi dele - Enggaard-klanen splitter familiekoncernen op

HTH-stifter og familien vender tilbage til køkkenerne

Gulvgrossist: 6.000 varenumre leveres fra dag-til-dag

Scandinova har investeret i at sikre tilstrækkelig kapacitet til at kunne levere op mod 6.000 varenumre fra dag til dag i stort set hele landet.

Skarpladt forening: Fagligt fællesskab styrker fugefolk

Tæt samarbejde mellem leverandører og entreprenører og fokus på faglig udvikling.

Bygge-entreprenør optimist trods halvering af bundlinjen

Dansk Boligbyg arbejder målrettet på at få en del af det forventede udbud af offentlige renoveringsprojekter, herunder almene boliger

Efter konkursen: Kurator rejser erstatningskrav på næsten 28 millioner

Coronakriseramt genbrugskunstner laver skulptur-skattejagt i den danske natur

Se alle Medlemmernes egne nyheder

NOPA kærre leveret til Arkil

NOS A/S – din faldsikrings specialist.

ISO 14001 Inspirationsseminar

Betonlasur giver flotte kontraster i Gellerup

Pettinaroli 51KE kuglehane med nikkel- og blyfri overflade

Industriteknik på Lolland Falster = H. Nielssons Maskinfab.

Nye og Brugte kranløsninger sælges af stålspecialisten

Certificeret licenshaver aktiv i sit netværk

Smede og stålarbejde Lolland Falster = H. Nielssons Smede

Vi bygger en Kran App - vil du hjælpe os?

DSG øger kapaciteten med ny hærdeovn

God sommer

Star Industri går ALL IN - CNC-bearbejdning med fræs og drej

Ifö lancerer Augmented Reality til badeværelset

Manitou Minilæsere hos KSM Maskinservice

Sommer 2020

Anna bygger outlet-butik til designmøbler

Sommer 2020 hos Jysk Element ApS

Undgå disse 5 fejl ved elektrosvejsning

CASE CX300D Gravemaskine

Italmac s.r.l og HH Maskiner, Vejle

Valsning og kantbukning af stål = H. Nielssons Maskinfabrik

Kæmpeordre på 20-mands moduler til Nyt OUH

To identiske opbygning til Marius Pedersen A/S

Magnetisk filtrering er effektivt til flere områder

Send til en kollega

0.424