23948sdkhjf

Sådan efterisolerer du historiske bygninger, mester!

| Af Redaktionen/tøtte | Tip redaktionen om en historie

Historiske bygninger kan efterisoleres uden at ødelægge den oprindelige arkitektur

Et stort EU-projekt med BUILD (tidligere SBi), Aalborg Universitet i spidsen er afsluttet efter fem og et halvt års arbejde. RIBuild-projektet (RIBuild står for: ”Robust Internal Thermal Insulation of Historic Buildings”) har haft til hensigt at give klare anbefalinger til indvendig efterisolering af historiske bygninger uden at ødelægge den oprindelige arkitektur.

Det kan spare op til 15-20 % af energiforbruget, nedbringe CO2-udledningen og mindske udgifterne til vedligehold. Resultaterne er nu offentliggjort på hjemmesidenwww.ribuild.eu.

– Projektet har været meget ambitiøst, og vi er kommet godt i mål med at udarbejde vejledninger for indvendig efterisolering, som hjælper bygherrer og rådgivere med at vælge den rigtige løsning til en given bygning, fortæller seniorforsker på BUILD Ernst Jan de Place Hansen, som har stået i spidsen for projektet.

Ældre bygninger med højt energiforbrug
30 pct. af den eksisterende bygningsmasse i Europa er opført før 1945, og denne bygningsmasse rummer væsentlige bevaringsværdier i form af facader med udsmykning og karakteristiske arkitektoniske detaljer, der afspejler forskellige stilperioder. Disse bygninger er afgørende bestanddele af de historiske pladser, torve og gadeforløb, som karakteriserer de europæiske bykerner.

Men samtidig lader disse bygninger meget tilbage at ønske, hvad angår isoleringsniveau, komfort og indeklima. De lever ikke op til nutidens energistandarder. Opvarmningen af bygningerne resulterer i et højt energiforbrug og derved en høj CO2-udledning. Dermed er optimering af ældre bygninger et vigtigt indsatsområde i EU’s ambitiøse klima- og energistrategi.

Indvendig efterisolering som indsatsområde
En udvendig efterisolering er teknisk set at foretrække, men den vil ødelægge de historiske facader. Og en indvendig efterisolering er risikabel at udføre. RIBuild-projektet har derfor haft til formål at skaffe mere viden om, hvordan man effektivt kan efterisolere ældre bygninger indvendigt.

Under ledelse af BUILD har mere end 40 forskere fra otte forskningsmiljøer i syv europæiske lande arbejdet sammen om at nå frem til nye løsninger. Med afsæt i cases i Belgien, Danmark, Italien, Letland, Schweiz, Sverige og Tyskland har forskerne undersøgt klimaforhold, byggeskik, indeklima og materialebrug i bygninger på tværs af landegrænser.

Teglsten, natursten og træ – de gængse byggematerialer i Europa – har indtaget en hovedrolle i undersøgelserne. I projektet deltog også to virksomheder som repræsentanter fra byggesektoren, et arkitektfirma og en importør af isoleringsmaterialer. RIBuild modtog 37 mio. kr. til forskning i indvendig efterisolering fra EU’s Horizon 2020-program.

– Hver bygning har særlige karakteristika og materia¬ler, der skal tages højde for. Med et projektteam, der går på tværs af Europa, har vi samlet den bedste eks¬pertise på området, samtidig med at projektet dæk¬ker forskellige klimaforhold og byggeskikke, siger Ernst Jan de Place Hansen.

Forskningsresultater og løsninger
Deltagerne i RIBuild-projektet har udført laboratorietest af materialer og casestudier af isoleringsløsninger rundt om i Europa. I Danmark har projektet fokuseret på tre etageejendomme i København (to på Østerbro og en på Nørrebro), et enfamiliehus i Haderslev og et enfamiliehus i Hundested. Projektet har også frembragt forbedrede computermodeller til simulering af, hvad der sker, når en bygning efterisoleres, og beregninger af de økonomiske og miljømæssige aspekter af at foretage en energirenovering.

– Undersøgelserne og eksperimenterne har vist, at bygningens – og særligt facadernes – tilstand, mængden af slagregn og indeklimaet i bygningen er de væsentligste parametre at forholde sig til, hvis efterisoleringen skal blive en succes. Om det er den ene eller anden type mursten, der er anvendt, er derimod mindre væsentligt, forklarer Ernst Jan de Place Hansen, seniorforsker, BUILD, AAU.

Det er derfor vigtigt med en gennemgang af den eksisterende bygning for at afdække skader og andre uhensigtsmæssigheder, der kan være ødelæggende for resultatet af en indvendig efterisolering. Ikke mindst for at vurdere, om bygningens klimaskærm er tilstrækkelig robust til at forhindre, at de ændrede temperatur- og fugtforhold, som den indvendige efterisolering giver anledning til, kan føre til fugtskader og indeklimaproblemer. Samtidig er det afgørende at medtænke udeklima og brugeradfærd i en given bygning i den valgte isoleringsløsning.

Generelt har casestudierne vist, at tilstedeværelsen af et varmt og tørt indeklima giver flere velegnede valgmuligheder for efterisolering end et koldt og fugtigt indeklima. Samtidig har det vist sig, at en bygnings eksisterende murtykkelse, tilstedeværelsen af tagudhæng eller ej samt det påførte isoleringsmateriales evne til at kunne transportere fugt har stor betydning for resultaterne af efterisoleringen.
– Kort sagt vil en bygning med en tynd ydermur, et fraværende eller lille tagudhæng, et fugtigt og koldt indeklima og et barskt udendørs klima begrænse, hvilke isoleringssystemer der kan anvendes, siger Ernst Jan de Place Hansen, seniorforsker, BUILD, AAU.

Vejledninger viser vejen
Da RIBuild er forankret i en praktisk problemstilling, har det været afgørende både at formidle resultaterne bredt til fagfolk og lægfolk og at tilvejebringe hjælpemidler og vejledninger, som kan bruges af bygherrer, arkitekter, ingeniører og håndværkere, der er involveret i renoveringsprocesser. Med RIBuilds vejledninger ved hånden bliver man trin for trin ledt gennem en proces, hvor man bl.a. kan vurdere, om ens ejendom egner sig til indvendig efterisolering, hvilken type løsning der er at foretrække og hvilke materialer og metoder, der bør tages i anvendelse.

– Med RIBuild’s vejledninger er man godt rustet til at forstå, hvad der kræves af en bygning for at være egnet til at blive indvendigt efterisoleret. Forhåbentlig kan mange ældre eller bevaringsværdige bygninger rundt om i Europa fremover få den rigtige, skræddersyede isoleringsløsning i første hug – til gavn for kulturarv, energihensyn og bæredygtighed, siger seniorforsker på BUILD Ernst Jan de Place Hansen, seniorforsker, BUILD, AAU.

Som supplement til vejledningerne er der udviklet en beta-version af et web-baseret værktøj, der på baggrund af et stort antal præ-udførte simuleringer med tiden vil kunne fungere som beslutningsgrundlag for en konkret bygning, ved at anvise specifikke isoleringssystemer og tykkelser, afhængig af bygningens placering og orientering, murtykkelse, m.m. Værktøjet kan tilgås fra hjemmesiden, hvor man også finder en omfattende vidensbank med information om efterisolering. Det er håbet at der i nær fremtid kan rejses midler til at fortsætte udviklingen af værktøjet og gøre det fuldt funktionsdygtigt.
Se mere på: www.ribuild.eu
Hold dig opdateret med Mester Tidende

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu

Robust mobiltelefon til hårde håndværkere

NCC sælger Vejservice Danmark til Arkil A/S

JFP-selskab vinder boligprojekt og et nyt bekendtskab

Plus

Ugens konkurser - uge 27

Plus

Byggeriets virksomheder har polstret sig til krisen

Nyhedsbrev

6.870 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Ny ejer og direktør hos Skov Industri

Online Avis Arkiv

MesterTips
Generationsskifter sat i stå af corona-krisen

2020 bliver et svært år for de virksomhedsejere, der nærmer sig pensionsalderen

Solar dropper oliefyr og gaskedler

Bravida vinder trecifret millionordre på Aarhus Universitet

Dolle køber sig ind i genrejst trappeproducent

Bad medarbejdere gå ned i løn – nu får de i stedet en bonus

BoConcept henter ung topchef fra smykkeselskab

MESTER HAK&HUG
Derfor skal du have de unge med i virksomheden, mester!

Nyt fra byggecentrene
Han er Bygmas yngste trælastdirektør

MesterTips
Se her mester: Sådan gør du, hvis svenden rejser til et "forbudt" land i ferien

Grøn udstilling får spritnyt torv

Værktøjstest
Langhalssliber med både sug og lys

Fire entreprenører i spil til stor udbygning af Flyvestation Skrydstrup

DSV opfører Europas største logistikcenter ved Horsens

Ny direktør: Jeg vil have svesken på disken

Fra Vilnius til Farsø: Hun er 3D-designer på vinduesfabrik

Corona-løsning: Plejhjemsbeboere får besøg i containere

Dansk firma spottede et hul i markedet og muligheden for at hjælpe plejehjemsbeboere mod afsavn til familie og venner. Nu mødes beboere og pårørende i hyggelige og sikre containere med plexiglas i midten

Multiform vil sælge brugte køkkener

Chauffør stak af fra studentervogn: Manglede lastbilkørekort

22 chauffører og vognmænd er blevet sigtet efter kontrol af studentervogne på Sjælland og Lolland-Falster.

Minister vil give private adgang til liste over konkursryttere

Kran væltet ned i hospice: - Det er forfærdeligt, at det kan ske

Varebiler
Håndsprit kan skade bilens kabine

Plus

Ugens konkurser - uge 26

MesterTips
Se her mester: Ny forbrugergaranti fra 1. juli

Han skal styrke væksten i Lindab

Brugte gummiged til røveri: Fransk storrøver planlagde nyt røveri i Danmark

Rekordmange forsikrer sig mod arbejdsløshed

Kommuner er måneder om at behandle byggesager

Grossist: Corona giver ny adfærd ved planlægning af indkøb

Uambitiøst: Ikke energitilskud til solceller og udskiftning af vinduer

MESTER HAK&HUG
Krisen kan også bruges til at øge markedsandele, mester!

Se alle Medlemmernes egne nyheder

NOPA kærre leveret til Arkil

NOS A/S – din faldsikrings specialist.

ISO 14001 Inspirationsseminar

Betonlasur giver flotte kontraster i Gellerup

Pettinaroli 51KE kuglehane med nikkel- og blyfri overflade

Industriteknik på Lolland Falster = H. Nielssons Maskinfab.

Nye og Brugte kranløsninger sælges af stålspecialisten

Certificeret licenshaver aktiv i sit netværk

Smede og stålarbejde Lolland Falster = H. Nielssons Smede

Vi bygger en Kran App - vil du hjælpe os?

DSG øger kapaciteten med ny hærdeovn

God sommer

Star Industri går ALL IN - CNC-bearbejdning med fræs og drej

Ifö lancerer Augmented Reality til badeværelset

Manitou Minilæsere hos KSM Maskinservice

Sommer 2020

Anna bygger outlet-butik til designmøbler

Sommer 2020 hos Jysk Element ApS

Undgå disse 5 fejl ved elektrosvejsning

CASE CX300D Gravemaskine

Italmac s.r.l og HH Maskiner, Vejle

Valsning og kantbukning af stål = H. Nielssons Maskinfabrik

Kæmpeordre på 20-mands moduler til Nyt OUH

To identiske opbygning til Marius Pedersen A/S

Magnetisk filtrering er effektivt til flere områder

Send til en kollega

0.156