23948sdkhjf

Rejselysten? Så risikerer du selv at skulle betale Corona-karantæne

Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis man trodser myndighedernes anbefalinger og rejser til et af de lande, hvor risikoen for at blive smittet med corona, er høj

Selvom myndighederne har åbnet grænserne og ikke længere fraråder al unødig rejseaktivitet, skal du alligevel være på vagt, når du vælger din sommerferie-destination. Myndighederne fraråder stadig rejser til mange lande, og vælger du at tage til et af risiko-landene, kan det koste dig penge eller i yderste konsekvens jobbet
Myndighederne fraråder stadig al rejse til mere end 160 lande, fordi smitterisikoen er høj, men det er stadig lovligt at rejse dertil. Det er dog vigtigt at gøre sig det klart, at man risikerer selv at stå med det økonomiske ansvar, hvis uheldet skulle være ude, og man kommer corona-ramt hjem igen.

- Selvom vi har myndighedernes accept til at rejse ud på sommerferie, er risikoen for coronasmitte stadig aktuel, og rejser man til et risiko-land uden at tænke det igennem eller får corona på ferien, kan det få konsekvenser for ens økonomi og arbejdsliv. Hvis man ikke kan aftale en måde at håndtere situationen på med chefen, kan man nemlig måske ende med 14 dages karantæne efter ferien uden løn, og tager man til et risiko-land uden at informere chefen, kan man i værste tilfælde ende med en opsigelse, siger Head of HR Legal, Lisbeth Lindorff Riis fra Azets, der bistår store og små virksomheder med teknologi og services inden for løn, HR og regnskab.


Medarbejderens eget valg og ansvar
Som arbejdsgiver kan man som hovedregel ikke blande sig i, hvad de ansatte foretager sig i deres fritid. Derfor kan arbejdsgiveren heller ikke forbyde sine ansatte at rejse til risiko-landene.

- Arbejdsgiveren kan rådgive sine ansatte om de mulige konsekvenser ved at trodse myndighedernes råd. Som det er lige nu, anbefaler myndighederne, at personer, der har været i de lande, som myndighederne fraråder, skal i 14 dages karantæne. Derfor kan der opstå en situation, hvor medarbejderen ikke kan møde på arbejde, fordi karantænen ikke kan holdes inden for ferien, forklarer Lisbeth Lindorff Riis.

Læs også: Sådan skal du gøre, mester, hvis svenden rejser til et forbudt land

Skulle man ende i den situation, kan arbejdstageren og arbejdsgiveren prøve at indgå en aftale om, at arbejdstageren forlænger ferien, afspadserer eller arbejder hjemmefra. Hvis intet af det er en mulighed, kan det være, at arbejdstageren selv må betale for karantænen, fordi chefen ikke er forpligtet til at betale løn under en karantæne, man selv er skyld i.
Vil man som medarbejder trodse risikoen for smitte og alligevel rejse til et risiko-land, er man, ifølge Azets, nødt til at informere sin arbejdsgiver.
- Det er vores klare vurdering, at medarbejderen er forpligtet til at oplyse arbejdsgiveren om det, hvis han eller hun rejser til et af risiko-landene, fordi det ellers vil være at tilsidesætte loyalitetspligten over for arbejdsgiveren, påpeger Lisbeth Lindorff Riis.

Derfor kan det også have store konsekvenser for den ansatte, hvis han eller hun vælger at møde på arbejde uden at informere om rejsen til et risiko-land og ikke holder den anbefalede karantæne efterfølgende.
- En sådan handling kan resultere i bortvisning eller opsigelse, fordi medarbejderen med sin adfærd potentielt udsætter arbejdspladsen for smitte og dermed umuliggør arbejdsgiverens mulighed for at opretholde sikkerhed på arbejdspladsen, forklarer Lisbeth Lindorff Riis.


Coronasyg efter ferien
Skulle arbejdstageren være så uheldig at blive smittet med corona på sin ferie, er det vigtigt, at denne informerer sin arbejdsgiver med det samme, overholder karantænen og bliver hjemme i 48 timer ekstra, efter de sidste symptomer har vist sig - muligvis uden indtægt under sygdommen.

- Hvis arbejdsgiveren vurderer, at medarbejderen er selvforskyldt syg, fordi han eller hun var velvidende om risikoen for smitte og alligevel tog til et af de frarådede lande, er arbejdsgiveren som hovedregel ikke forpligtet til at betale medarbejderens løn under sygdommen, fremhæver Lisbeth Lindorff Riis.

Se Udenrigsministeriets rejsevejledninger her


Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093