23948sdkhjf

Løntilskud sætter skub i efterspørgslen på bygningsmalerelever

Trepartsaftalen før sommeren med et løntilskud, det frie optag på skolerne og kampen for de bedste elever spiller ind
Malerfagets Faglige Fællesudvalg bliver for tiden stormet ned af virksomhedsejere i malerfaget, der gerne vil have godkendt deres arbejdsplads som praktikplads for bygningsmalerelever. 40 pct. flere malermestre vil have deres virksomhed godkendt som praktikplads i forhold til samme periode sidste år, hvor 87 virksomheder blev godkendt.

- Vi har voldsomt mange flere henvendelser fra virksomheder i år end på samme tid sidste år. Der er rigtig mange helt nye virksomhedsejere, som ikke tidligere har haft lærlinge, der fra maj og hen over sommeren har henvendt sig for at blive godkendt til lærlinge. Det ser ud til, at trepartsaftalen med løntilskud resten af året har virket efter hensigten, siger sekretær i Malerfagets Faglige Fællesudvalg Hans-Henrik Sønnersgaard.

På grund af corona-situationen har arbejdsmarkedets parter indgået en aftale om en ekstraordinær løntilskudsordning, som har været gældende siden 1. maj og gælder året ud. Private virksomheder vil resten af 2020 få dækket 75 pct. af deres igangværende lærlinges løn.
Der ydes også et løntilskud på 45 pct., når virksomheder indgår nye korte uddannelsesaftaler, og 90 procents løntilskud, hvis de indgår ordinære uddannelsesaftaler. Desuden får alle arbejdsgivere på både det offentlige og private område forhøjet lønrefusion under skoleophold med 20 pct. i 2. halvår af 2020.

Løntilskud gav mod til lærling
Det har både motiveret malermestre, der tidligere har haft elever, mens mest malermestre, der aldrig har haft lærlinge før, har fået blod på tanden. Blandt andet malermester Betina Vicki Molin fra Malerdråben i Ringsted. Hun har som enearbejdende malermester ansat en lærling pr. 1. september.

- Jeg har været ramt af coronaen, så det har stor betydning for mig, at jeg kan få løntilskud resten af året, så jeg kan opbygge min økonomi igen, siger Betina Vicki Molin, der synes, at det har været en smertefri proces at blive godkendt som praktikplads.

Betina Vicki Molin fik en henvendelse fra sin voksenlærling og sprang ud i at ansætte ham, fordi hun kunne mærke, der var en god kemi. Hun glæder sig til at lære fra sig, fordi hun har erfaring med mange malerdiscipliner.

- Jeg vil godt tage det ansvar, fordi jeg hører, at der er mange elever, der ikke får lært det, de skal. Jeg skal nok klare opgaven, selvom rollen som læremester er ny for mig. Jeg tager det i etaper, siger hun.
Sund kamp om gode elever
På landsplan viser de seneste junital fra Børne- og Undervisningsministeriet, at der på landsplan er indgået 11 procent flere praktikpladser i de seneste tre måneder end samme periode sidste år. I samme periode er der også 26,3 procent færre, der er i skolepraktik – hvilket betyder, at de er kommet i praktik ude i virksomhederne.

Malerfagets store problem er at skaffe kvalificeret arbejdskraft, så det er positivt, at der er flere elever at vælge imellem og flere virksomheder, der tager ansvar ved at ansætte elever, påpeger uddannelseschef i Danske Malermestre Niels Håkonsen.

- Trepartsaftalen med løntilskud har betydning, men det er også fordi malerfaget for første gang ikke er dimensioneret, så der er frit optag på uddannelsen til bygningsmaler. Det gør, at der er flere elever at vælge imellem – det har skærpet virksomhedernes opmærksomhed på at få de bedste elever i praktik, siger Niels Håkonsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094