23948sdkhjf

Dårlig IT-sikkerhed: Små virksomheder i byggeriet skraber bunden

Hver fjerde SMV har ikke implementeret selv de mest essentielle digitale sikkerhedstiltag
Selvom danske små og mellemstore virksomheder (SMV’er) fra 2015-2018 årligt har øget deres investeringer i it-sikkerhed, halter mange af dem stadig bagefter. For eksempel har 26 pct. af de danske SMV’er ikke implementeret to af de helt essentielle it-sikkerhedsforanstaltninger, nemlig løbende opdatering af styresystemer og backup af data.

Og det er virksomheder i bygge- og anlægsbranchen, som har det laveste sikkerhedsniveau – efterfulgt af handels- og transportbranchen.
Det fremgår af analysen "Digital Sikkerhed i Danske SMV'er" fra Erhvervsstyrelsen.

I analysen fremhæves det, at det eventuelt kan skyldes de to branchers karakter, hvor en del medarbejdere er ude på byggepladsen eller i butikken frem for at sidde bag deres computere og blive udsat for digitale angreb.

Selv blandt SMV’er, der arbejder med digitale teknologier, herunder IoT, maskinlæring og Big Data, har 15 pct. af virksomhederne ikke implementeret de to essentielle it-sikkerhedsforanstaltninger.

Værst hos de små virksomheder
En betydelig andel af SMV’erne har desuden ikke implementeret øvrige tekniske it-sikkerhedsforanstaltninger. For eksempel er det blot lidt over 40 pct. af SMV’erne, der gennemfører risikoanalyser eller løbende tester deres it-sikkerhed. Tendensen er klar: jo mindre virksomhed, desto færre sikkerhedsforanstaltninger er implementeret. En utilstrækkelig digital sikkerhed kan øge risikoen for at blive udsat for cyberangreb, ligesom det kan øge konsekvenserne ved eventuelle vellykkede angreb.

Vicedirektør i Erhvervsstyrelsen Torsten Andersen forklarer, at elvom digitaliseringen og den teknologiske udvikling medfører mange nye muligheder for de danske virksomheder, medfører det også nye angrebsflader og sikkerhedsrisici.
- Analysen her viser et fortsat behov for at hjælpe – især de mindre – danske virksomheder med at styrke deres digitale sikkerhed. Mange små og mellemstore virksomhederne er alt for sårbare i dag, siger han.

FAKTA OM ANALYSEN
Analysen er baseret på Danmark Statistiks årlige undersøgelse: IT-anvendelse i virksomhederne (VITA). Data er indsamlet i 2019 med svar fra 5.292 virksomheder. Virksomhederne i undersøgelsen har minimum fem årsværk og tilhører de private, ikke-finansielle byerhverv.

Analysen vil bidrage med viden til Erhvervsstyrelsens igangværende og fremtidige arbejde for at styrke den digitale sikkerhed i dansk erhvervsliv. Blandt andet driver Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen IT-sikkerhedsportalen sikkerdigital.dk, hvor borgere, virksomheder og myndigheder kan få løftet deres digitale sikkerhed gennem oplysning og konkrete værktøjer.Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109