23948sdkhjf

Sexisme i søgelyset på uddannelser

Undersøgelsen Uddannelseszoom skal hjælpe med at opklare krænkende adfærd på videregående uddannelser
Hver andet år tikker en mail ind i danske studerendes indbakker, hvor de bliver bedt om at besvare et spørgeskema.
Det sker i forbindelse med undersøgelsen Uddannelseszoom, der ser på kvalitet af og trivsel på videregående uddannelser.

Når de studerende i oktober i år bliver inviteret til undersøgelsen, bliver det med en række nye spørgsmål om trivsel.
I kølvandet på debatten om sexisme og sexchikane vil uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) nemlig undersøge tidens varme kartoffel i uddannelsesregi.

Fat om problemet
- Vi skal have fat om problemet med sexisme, der hvor det findes. Hvis der er noget, de seneste dages debat har vist, så er det, at det gør det alle steder, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

- Det jeg kan gøre som minister, er at få et overblik over problemets omfang, så vi har de bedste forudsætninger for at skabe en ny kultur og et rum, hvor man kan tale om det, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
De konkrete spørgsmål, der skal indgå i undersøgelsen, er endnu ikke formulerede.
Men de vil gå på, om de studerende "har fået stødende, grove eller nedladende kommentarer" eller "er blevet udsat for uønsket seksuel opmærksomhed".

Hilses velkommen
Anders Bjarklev, rektor for Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og formand for Rektorkollegiet ved Danske Universiteter, byder tilføjelsen velkommen.

- Hele den debat, der kører i øjeblikket, er meget vigtig for at få sat fokus på et stort og tydeligt problem i vores samfund.
- Hvis vi kan bruge Uddannelseszoom som et redskab til at komme nærmere ind på afhjælpningen af det, så byder vi det velkommen, siger han.

Også formanden for de studerendes fællesråd, Johan Hedegaard Jørgensen, tager positivt imod, at der nu skal spørges ind til sexisme.
Han håber på, at det kan være med til at afdække omfanget af problemet, så der kan gøres noget ved det.

Blandt andet skal der tales om, hvordan der følges op på undervisere, som konsekvent ytrer sig sexistisk.
- For eksempel at kvinder ikke kan finde ud af økonomi. Det skal være tydeligt, hvad man gør ved det.
- Og så skal man selvfølgelig som studerende vide, hvor man skal henvende sig, hvis man oplever krænkende adfærd. Hvad bliver der gjort, og hvem får det at vide, siger Johan Hedegaard Jørgensen.


SÅDAN FOREGÅR SEXCHIKANE
Sexchikane kan foregå på mange forskellige måder. Alt fra uønskede berøringer til sjofle vittigheder og kommentarer betegnes af Arbejdstilsynet som sexchikane.

I Danmark er sexchikane ulovlig, og ingen må udsættes for det, fremgår det af loven. Det er arbejdsgivernes ansvar at sikre, at sexchikane ikke sker på arbejdspladsen.

Arbejdstilsynet definerer seksuel chikane som en særlig form for krænkende handling.
Det er oftest kvinder, der udsættes for seksuel chikane, men mænd kan også udsættes for seksuel chikane, understreger tilsynet.

Krænkende handlinger af seksuel karakter er ifølge Arbejdstilsynet al form for uønsket seksuel opmærksomhed og kan for eksempel være:

• Uønskede berøringer.
• Uønskede verbale opfordringer til seksuelt samkvem.
• Sjofle vittigheder og kommentarer.
• Uvedkommende forespørgsler om seksuelle emner.
• Visning af pornografisk materiale.
• Arbejdstilsynet understreger, at listen ikke er udtømmende.

Kilder: Arbejdstilsynet

/ritzau/
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109