23948sdkhjf

Jernhårdt træ i eksklusivt genbrug

Jerntræ fra Gammel Strand i København er endt som bar på den eksklusive restaurant The Tarv i Torshavn på Færøerne.

Vejen fra det centrale København til Sydfrankrig og Nordatlanten er gået via Damifo A/S i Hedehusene, der arbejder fra visionen om, at alt der kommer ind på pladsen, skal genanvendes, og intet skal deponeres.

- Meget af det træ, vi får ind til genbrug, er sundt og stærkt og har sin egen unikke historie. Men nogle træelementer som azobétræet er mere vanskelige, og her skal vi virkelig bruge fantasien for at finde gode afsætningsmuligheder, fortæller adm. direktør John Kahldal fra Damifo i en pressemeddelelse.

Besværligt, men flot
Jeppe Rose, tømrer og bygningskonstruktør, fra det danske møbelværksted Woodliving, var den første, som så muligheder i de store planker af azobétræ.

- Det bliver også kaldt jerntræ, og det er der en god grund til. Det er så tungt, at det ikke kan flyde. Desværre er det også så hårdt, at det smadrer maskiner og værktøj, hvis man prøver at bearbejde det. Og så er det bare sindssygt flot med sin rødbedefarve og de hvide nister, så jeg nænnede ikke, at det skulle gå til spilde og tog det med til mit møbelværksted, fortæller Jeppe Rose i pressemeddelelsen.

Da træet var umuligt at bearbejde, måtte det forblive som et stort, uhåndterbart stykke tømmer. Jeppe Rose gik derfor i lang tid og spekulerede over, hvor det kunne bruges. Løsningen kom, da han mødte indretningsarkitekt Pascale Nemery, som arbejder for flere hoteller og restauranter på Færøerne.

Bar på Færøerne
- Pascale var i gang med at indrette restauranten The Tarv i et gammelt pakhus på havnen i Torshavn og spurgte, om jeg havde noget træ, som havde med havn og vand at gøre. Jerntræet var jo det oplagte svar, og så havde jeg også træ fra en gammel flåde, der havde sejlet på Fredensborg Sø. Begge elementer komplementerer den rå og rustikke indretning godt, hvor de upolerede flader er med til at skabe ægte havnestemning, siger Jeppe Rose.

På den måde blev baren på The Tarv bygget op af 360 cm lange planker af jerntræ, stablet op i den rette højde og fastgjort til et stort profiljern boltet ned i jorden. Træet fra den gamle flåde blev brugt til borde og hylder. Det ujævne træ er indkapslet i en miljøvenlig epoxy, så overfladerne er helt glatte og nemme at rengøre.
Kaptain

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11