23948sdkhjf

Plastindustrien: Byg mere med plastskum !

Den danske byggebranche er ikke just storforbrugere af plastbaseret isolering til andet end fundamenter. Her har trykfast EPS de seneste 20 år vundet stærkt frem som isolering i terrændæk til småhuse - men når vægge, facader, lofter og tage skal gøres lune, er mineraluld det klare førstevalg i enhver bygning.

Det skal der laves om på, mener PUR-sektionen under Plastindustrien, som nu skruer op for en større kampagne for at få bygherrer, rådgivere og udførende til at se fordelene ved at bruge polyurethanisolering, såkaldt PIR og PUR-isolering, i hele bygningen.

Det skriver Paskram, som er Mester Tidendes specialsektion for tømrer- og snedkermestre

Budskabet er, at man med skumplastens gode isoleringsevne opnår meget slankere konstruktioner, som igen giver flere indvendige kvadratmeter. Strammere krav til bygningers energiforbrug har gennem årene ført til vægtykkelser på 60 cm med traditionel isolering.
Med plastisolering holdes væggene omkring 40 cm, og et 180 kvm etplans parcelhus vinder dermed næsten 8-10 kvm ekstra plads.
På denne måde kan der også spares materialer og ressourcer til fundament, vægge og tag ved at bruge PIR/PUR fremfor en mindre effektiv isolering.

Og omvendt: Ønskes det samme antal indvendige kvadratmeter med samme isoleringstykkelse, så mindskes varmetabet og dermed energiforbruget.
Godt for miljøet og budgettet, påpeger skumplast-folket.

Bliver meget mere synlige
– Vi kommer med en række initiativer, som både skal vise fordelene ved at bygge med polyurethanisolering, og hvor nemt det kan gøres. Samtidig vil vi også være mere synlige overfor byggebranchen, og så arbejdes der også på at indarbejde plastisolering i SBI-anvisninger, som en naturlig del af almen teknisk fælleseje.
Det har vi virkelig manglet, fortæller Rasmus Grusgaard, innovationskonsulent for PUR-sektionen i Plastindustrien.

Det er i PUR-sektionen at virksomhederne med isoleringsprodukter af PIR/PUR holder til. Og det er den del af producenter og leverandører af plastisolering, der står bag det nye fremstød.

Kampagne
Taget fra en ende af, så kommer der nu en ny og mere tidssvarende eksempelsamling for byggeri med PIR/PUR-isolering. Sektionen har også fået bygget små mock-ups med opbygning af terrændæk, væg, og tag, som viser, hvor meget slankere konstruktionerne bliver med PIR/PUR fremfor mineraluld og EPS.

– De skal bruges til besøg på skoler og virksomheder, hvor vi vil informere om PIR/PUR-isolering.
Og vi tager udgangspunkt i dem i en række webinarer, hvor vi gennemgår konstruktionsprincipperne for PIR/PUR. Og hvor man også kan stille de kritiske spørgsmål til f.eks. fugt og brandsikkerhed, fortæller Rasmus Grusgaard.


PIR/PUR SKUM MØDER BRANCHEN
På en række webinarerne vil mange af de tekniske spørgsmål omkring PIR/PUR-løsninger besvares at Tommy Bunch (Bunch Bygningsfysik), der i øjeblikket opdaterer eksempelsamlingen. En erfaren og kendt kapacitet i byggebranchen med speciale fugt og bygningers klimaskærme.

Men det handler også om at få PIR/PUR i hænderne og se løsningerne i praksis. Her har især det at komme ud til unge i virksomheder og på de tekniske skoler høj prioritet.
– De fleste tømrerelever, vil nok kigge på fordelene ved plastisolering med knapt så fordomsfuld tilgang, som tidligere generationer. Så det er vigtigt, at de ser hvordan produkterne bruges, mener Rasmus Grusgaard,innovationskonsulent for PUR-sektionen i Plastindustrien.

Et yderligere led i synligheden overfor byggebranchen bliver en selvstændig hjemmeside for PIR/PUR isolering.
–Den vil fungere som en oplysning- og informationsdatabase med mere og nemmere tilgængeligt data for rådgivere og udførende.


LÆS MERE OM PLASTISOLERING:

Producent: Nu begynder holdningen til plastisolering at vende

Sådan bygger tømrermester med skumisolering

Storbrand i London var stort tilbageslag for plastisolering

Artiklen er en del af temaet PASKRAM .

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093