23948sdkhjf

Storbrand i London var et stort tilbageslag for plastisolering

Et af de store spørgsmål omkring PIR/PUR er brandsikkerheden og Martin Stevnhoved Henriksen, som er nordisk eksportchef hos PIR-producenten IKO Insulations, erkender da også, at PIR/PUR og plast-isolering har haft sit at slås med, når det kommer til image og opfattelsen af produkternes egnethed.
Det siger han til Paskram, som er Mester Tidendes specialsektion for tømrer- og snedkermestre

Brandfare har altid fyldt meget, men især efter den store brandulykke i Grenfell Tower sommeren 2017. Et 70 meter bolighøjhus i London-bydelen Kensington, hvor en køleskabsbrand spredte sig til en nyrenoveret facade; med 71 døde og lige så mange tilskadekomne.
Branden kom på et tidspunkt, hvor plast-isolering var i offensiven i Danmark og arbejdede hårdt for at udbrede kendskab og brug af plastisolering i bygninger.

Brænder faktisk dårligt
– Det er rigtigt, at Grenfell-branden gav et tilbageslag. Men det var ikke helt retfærdigt. Der var PIR bag facadens beklædning, men det var ikke den, der var skyld i, at branden opstod eller udviklede sig så kraftigt. PIR brænder faktisk rigtigt dårligt.

Det var andre plasttyper i facaden som blev antændt og desværre brændte rigtig godt, men det var svært at få den nuancering frem i tiden efter, fortæller Martin Stevnhoved Henriksen.

– Branden udviklede sig meget hurtigt på grund af lav brandklassificering af den ACM PE-beklædning, der blev brugt i den ventilerede facade. PIR isoleringen var placeret bag beklædningen med et mellemrum imellem.
PIR-isolationsplader forkuller ved brand og beskytter underliggende lag mod antændelse og flammespredning, selv ved højere varmekilder, forklarer han.

Forskel på plasttyper
At der er forskel på plasttyper og deres brandegenskaber er et budskab PIR/PUR-folket gerne vil have ud.

- Men uanset isoleringsmateriale, så skal man selvfølgelig indbygge isoleringen i konstruktionen, så den er beskyttet og lever op til gældende brandkrav. Men det er heller ikke en hæmsko for PIR/PUR-isolering, understreger han.
Alligevel har bekymringer om brandegenskaber ofte været fremført i debatten om plastisoleringens berettigelse i byggeriet. Her er der dog også udvikling, der hjælper plasten på vej, påpeger Rasmus Grusgaard, innovationskonsulent for PUR-sektionen i Plastindustrien.

– I byggebranchen bevæger vi os mere og mere i retning af, at vurderer brandegenskaber på baggrund af den samlede konstruktion og ikke som tidligere på komponent- eller materialeniveau.
Det betyder, at når vi designer og bygger med respekt og viden om de enkelte materialer, så kan PIR/PUR også sagtens være med, siger han.


LÆS MERE OM PLASTISOLERING:

Producent: Nu begynder holdningen til plastisolering at vende

Sådan bygger tømrermester med skumisolering

Plastindustrien: Byg mere med plastskum


Artiklen er en del af temaet PASKRAM .

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125