23948sdkhjf

Vigtigt: CLT-elementer skal behandles som fugtfølsomt materiale

Anvendelse af træmaterialet CLT som bærende konstruktion er de seneste år steget markant. For at undgå revner og andre skader i materialet er det dog vigtigt at behandle CLT-materialet som fugtfølsomt
CLT er forkortelsen for Cross Laminated Timber og betegner massive træelementer, der består af sammenlimede lag af krydsende brædder. Disse elementer anvendes oftere og oftere som bærende konstruktion i vægge, dæk og tag i en- eller fleretages bygninger, da de har en høj styrke i forhold til egenvægten.

Men CLT-elementerne er også et fugtfølsomt materiale, hvilket der skal tages højde for allerede i projekteringen, fortæller Martin Løvstrup Jensen, bygningskonstruktør og master i bygningsfysik fra Pålsson Arkitekter A/S til Mester Tidendes specialsektion for tømrer- og snedkermestre, Paskram.
Han er desuden forfatteren bag erfaringsbladet ”Forebyggelse af revner i CLT-elementer”, der er udgivet af Fonden BYG-ERFA.

– Træ er et fugtfølsomt materiale. Det kan deformeres, danne grobund for skimmel og i værste fald nedbrydes af fugtpåvirkninger. Det skal der tages højde for ved projektering, produktion, indbygning og brug af CLT-elementer, når de erstatter mere fugtbestandige materialer, f.eks. betonelementer, forklarer han.

Skimmel- og råddannelse
– Skaderne kan blandet være en omfattende forekomst af skimmel- og råd samt revnedannelser, der medfører utætheder i det luft- og damptætte plan. Skader, der for begges vedkommende resulterer i forringet indeklima. Skaderne er blandet andet konstateret som følge af forkert håndtering af CLT-elementerne, sårbart opbyggede vådrumskonstruktioner og usikre installationsføringer, tilføjer han.

Forskel i fugtindholdet
CLT-elementer bliver normalt leveret fra fabrikken med et fugtindhold på 12 procent - plus/minus 2 procent. Dét er væsentligt højere end fugtindholdet i brugssituationen under vinterforhold, hvor der kan forventes vandindhold i træet på omkring 8 procent ved ligevægt med indeklimaet.
Og det er forskellen i fugtindholdet, der resulterer i udtørring og dermed svind.

– Udtørringen medfører svind i træet og dermed dimensionsændringer i - normalt - både tykkelsen, bredden og længden. Svindet i CLT-elementers plan vil normalt være begrænset, da de er ”krydsarmeret” med træ i fiberretningen, dvs. bræddernes længderetning, forklarer Martin Løvstrup Jensen og siger endvidere:
– Svindet i de enkelte brædders tykkelse og bredde og i CLT-elementernes tykkelse er derimod større, og derfor kan der ved stor udtørring opstå revner imellem eller i brædderne. Derfor bør der generelt altid forventes en lille forekomst af svindrevner i CLT-elementernes overflade.

Læs mere om ”Forebyggelse af revner i CLT-elementer” i det samlede erfaringsblad, som du finder her

Læs også: Forebyggelse er bedre end udbedring - også når det gælder CLT

Artiklen er en del af temaet PASKRAM .

Læs mere om: CLT
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093