23948sdkhjf

Kommuner: Umuligt at blive klar til ny affaldsindsamling

Problematisk. Urealistisk. Umuligt.

De tre ord går igen hos en lang række kommuner, som har indsendt høringssvar om den nye affaldsordning, som kræver, at alle kommuner fra 1. juli næste år skal indsamle de samme ti forskellige typer affald hjemme hos forbrugerne. Tekstil dog først fra nytår 2022.

Bekendtgørelsen, som udmønter Folketingets affaldsaftale fra juni, har netop været i høring, og høringssvarene rejser tvivl om lovens tidsplan.

DK Nyt har fået aktindsigt i alle høringssvarene, og kommunerne svarer ifølge nyhedsmediet samstemmende, at de er positive over for øget genanvendelse af affald, men at de umuligt kan nå inden næste sommer både at få lavet og vedtaget nye affaldsregulativer inklusiv høring, sende indkøb af nye spande og skraldebiler i udbud og vente på, at de kan leveres. Opgaver, som de først kan komme i gang med, når den endelige bekendtgørelse er på plads.

Dansk Affaldsforening, der samler kommuner og affaldsselskaber, vurderer, at der optimistisk set vil være brug for 31 måneder til at få det hele på plads fra den dato, hvor den nationale affaldsplan er klar.

Det skyldes blandt andet en forventet leveringstid på nye renovationsbiler på et år. For kommuner, hvor der ikke skal laves ny lokal affaldsplan, vil det tage mindst 21 måneder, vurderer foreningen.

Kommunernes forening KL foreslår i sit høringssvar at forlænge fristen til 1. april 2023, så kommunerne får tid til at etablere de nødvendige ordninger og komme ud af eksisterende aftaler.

Også et par kommuner har bud på, hvad de mener er en mere realistisk tidsplan end regeringens, skriver DK Nyt.

Fredensborg mener, at der er brug for mindst to år fra politisk vedtagelse, og nævner 1. januar 2023 som en mulig dato, mens Silkeborg vurderer, at foråret 2022 vil være muligt her. Favrskov nævner 2. kvartal 2023 som realistisk, så der også er tid til at indgå samarbejdsaftaler med nabokommuner.

Alle høringssvar er lige nu til behandling i Miljøministeriet.

Kommenter på artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094