23948sdkhjf

Branchefolk: Bygherrer ser for tit kun på prisen

Mange bygherrer lægger alt for meget vægt på anlægsudgifterne her og nu og får hverken indtænkt driftsudgifterne på længere sigt eller selve byggeprocessen. Det vurderer branchefolk over for Licitationen - Byggeriets Dagblad

- En del bygherrer har skarpt fokus på prisen og tænker ikke langsigtet på, hvad det koster at eje og drive en bygning. Så vi ser en del suboptimering - både hos private og offentlige bygherrer. Det kan være, at der bliver sparet i år nul, men det er også vigtigt, hvad bygherren kan spare på driften i hele bygningens levetid.

Meldingen kommer fra Troels Hartung, chefkonsulent i Tekniq Arbejdsgiverne, som organiserer hovedparten af landets installatører med speciale i el, vvs og ventilation.

- Vores medlemmer oplever for eksempel, at der ikke nødvendigvis er taget højde for, at tekniske installationer bliver udskiftet efter 10-12-15 år, ofte på grund af teknologiske forbedringer. Vi skal kunne renovere uden at ødelægge. De senere år har vi for eksempel udskiftet meget belysning, fordi LED giver bedre lys og bruger mindre energi. Vi ser også teknikskakte med for lidt plads, så det er svært at rense ventilationskanaler og vedligeholde teknikken, siger Troels Hartung.

Pres på priser

- Vi ser jævnligt, at prisen er det altafgørende. Der er pres på priserne, og nogle gange er det ikke afklaret, hvem der gør hvad. Det resulterer i, at entreprenøren bliver pålagt at udføre ydelser, der normalt ligger hos rådgiverne. Men også rådgiverne har været under prispres ved udbuddet, så der er jo en grund til, at tingene mangler, siger Niels Techen, formand for såvel Dansk Håndværk som SMVdanmark og samtidig indehaver af entreprenørfirmaet Helmer Christiansen.

Han vurderer ligefrem, at bygherrerollen ofte bliver udført "dårligere og ikke bedre" end tidligere:

- Færre bygherrer har selv det faglige kendskab, og det hænger nok sammen med, at mange byggeopgaver er blevet mere komplekse. Med flere krav fra myndighederne og flere krav om energi og klima. Desuden dukker der hele tiden nye materialer op, siger Niels Techen.

Strategisk samarbejde

Branchefolkene peger samtidig på, at andre forhold end prisen får større vægt flere steder.

- Vi ser efterhånden en del eksempler på strategisk samarbejde mellem bygherre, rådgivere og udførende. Det gælder for eksempel Københavns Kommune og flere boligselskaber. De kopierer gode erfaringer fra pensionskasser og andre private bygherrer, som ikke er underlagt offentlige regler om udbud, siger Michael H. Nielsen, underdirektør i DI Dansk Byggeri.

Han fremhæver pensionskasser som "nogle af de mest professionelle bygherrer" og glæder sig over, at de fylder mere for byggebranchen. Fast ejendom, herunder nybyggeri, er nemlig blevet et attraktivt investeringsområde for de enorme pensionspengetanke i en tid med historisk lave obligationsrenter som et af alternativerne.

- En del bygherrer tror, at de køber et produkt, når de sender en større byggeopgave i udbud. Men i virkeligheden bestiller de en proces, som de selv er en del af, siger sekretariatsleder Gunde Odgaard fra byggefagforeningernes BAT-kartel.

Grønne bygherrer

Eksperterne peger på, at flere bygherrer får øjnene op for bæredygtigt byggeri.

- Det kan være meget personafhængigt, men især fem grupper er meget interesserede og aktive: kommuner, regioner, pensionskasser, almene boligselskaber og så uddannelsesinstitutioner, ofte med store campusområder. En del private bygherrer har også fået øjnene op for bæredygtigt byggeri, mens staten glimrer ved sit fravær her, siger Mette Qvist, direktør i Green Building Council, der arbejder for at fremme DGNB-normen og grønt byggeri.

Hos DI Dansk Byggeri registrerer Michael H. Nielsen ligeledes øget interesse blandt bygherrer for at bygge bæredygtigt:

- Bygherrerne har en vigtig rolle med at sætte rammerne for - og betale - byggerier, og vi fornemmer en større interesse for at følge en bæredygtig vej. Det er vigtigt, for bygherrerne er med til at drive innovationen inden for byggeriet, og vi kan også registrere en tendens til, at bygherrer prøver at inddrage blandt andre de udførende tidligere i faserne af byggeprocessen.

Se mere om messen

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109