23948sdkhjf

Stålpris til Skovtårnet

Dansk Stålpris 2020 tildeles Camp Adventure for Skovtårnet ved Haslev

”Med Skovtårnet er der tale om et usædvanligt smukt og indlevet projekt. En stor cadeau til bygherren, som ikke er gået på kompromis, men har holdt fast i arkitektens vision”.

Sådan lyder det fra dommerkomiteen bag Dansk Stålpris 2020 fra Dansk Stålinstutut.

I begrundelsen for valget af Skovtårnet som vinder af Dansk Stålpris 2020 fremhæver dommerkomiteen videre:

”Med det spektakulære 45 meter høje udsigtstårn i Gisselfeld Klosters skove er skabt et æstetisk smukt bygningsværk og en unik naturoplevelse.

Den hyperboloide form giver et kurvet udtryk, som et timeglas, hvilket artikulerer forløbet af den 640 m lange rampe, der i cirkelbevægelser leder besøgende fra skovbund til trækroner og til en 360° udsigt ud over den smukke Sydsjællandske natur. Skovtårnets øverste platform når 135 meter over havets overflade, og er det højest tilgængelige punkt på Sjælland”.

Dommerkomiteen fremhæver endvidere, at Skovtårnet er en arkitektoniske nyskabelse:

- I dansk sammenhæng er tårnets arkitektoniske udtryk en nyskabelse for et udsigtstårn, forklarer Casper Paludan-Müller, Associated Director hos Arup og fortsætter:

- Med sin hyberboloide form tager tårnet udgangspunkt i en cylinder, hvis bund og top er maksimeret, mens midten omvendt er minimeret. Formen har som koncept næsten et hundrede år på bagen, men er aldrig før benyttet tilsvarende for et udsigtstårn.

I samspil med skoven

 Tårnet er udformet som en diagonal gitterkonstruktion, der er meget stiv og effektiv, alene baseret på helt lige elementer. Stålet er vedligeholdelsesfrit cortenstål.

Det konstruktive princip giver en optimal udnyttelse af stålet - til både form og funktion.

Tårnets diagonale gitterkonstruktion skaber en meget stiv og effektiv konstruktion, alene baseret på helt lige elementer af cortenstål. Den hyperboloide form er karakteriseret ved, at de lange rette stålrør er roteret 120 grader. Det giver et kurvet udtryk, som et timeglas. Det er med til at øge ikke kun stabiliteten, men også at gøre oplevelsen endnu større. De udkragede rampebjælker fra ringbjælken bidrager til at opfylde ønsket om et arkitektonisk udtryk af en tynd, svævende rampe på indersiden.

 Skovtårnet indgår med sin arkitektur og brugen af cortenstål i et harmonisk samspil med den omgivende skov. Udformningen giver den besøgende et indtryk af at være nær ved skovens omkringliggende træer. I takt med at man bevæger sig videre opad, over trækronerne, udvider udsigtstårnet sig og der kommer mere afstand mellem ramperne. Her åbner landskabet sig og udsigten forøges. Det hele kulminerer på toppen med en 360 grader udsigt over de sydsjællandske skove, og i klart vejr kan man se den københavnske skyline.

 Vellykket samarbejde

- Brugen af cortenstål som hovedkonstruktion har hurtigt vist sig som en fordel. Ikke blot fordi det får tårnet til at fremstå som en naturlig del af den omkringliggende skov. Men også fordi det gør omfanget af vedligeholdelse minimal som følge af bestandighed mod korrosion, oplyser Casper Paludan-Müller.

- Hvad der i det tidlige stadie af arkitektrenderinger fremstod vanskeligt at realisere, er gennem vellykket samarbejde og matematiske teorier blevet gjort til en forholdsvis simpel konstruktion at udføre.

Projektet krævede fra start til slut et stærkt samarbejde mellem arkitekter og ingeniør, påpeger Casper Paludan-Müller og fortsætter:

- Dette samarbejde viste sig at blive forstærket gennem det fuldt parametrisk og automatiseret workflow der udviklede sig i processen. Og netop stål fungerer optimalt som materiale til et automatiseret workflow. Samlet set resulterede det i, at alle resultater og afleveringer altid fremstod præcise og velkoordinerede.

 Fakta om Skovtårnet

Bygherre: Camp Adventure

Arkitekt: EFFEKT

Rådgivende: Arup

Stålentreprenør: Levi Jensen

Levetid: 50 år.

Korrosionsbeskyttelse: Rusttrægt Stål

Tonnage: ca. 600 ton (totalt), ca. 380t (stål)

Dimensioner: 45 meter høj, 640 meter rampe,

14-28 meter i diameter, 12 cirkelslag, 36 søjler.

Vigtigste statiske principper:

  • Ringbjælkefundament på pæle
  • Hyperboloid søjlekonstruktion
  • Ringbjælke som spiral op gennem tårnet
  • Udkragede rampebjælker
  • Bæredygtighed:
  • Optimeret stålforbrug
  • Gangbjælker i lokalt egetræ

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.203