23948sdkhjf

Unge kloakrotter skal være gode til e-sport

Selv om der står millioner på spil når Flemming Hede udfører sit arbejde i TV-bilen hos Norva 24, så styrer han joystikket med sikker hånd og sender TV-robotter for mange hundredetusinder af kroner rundt i kloakkerne.

At udføre TV-inspektion på baggrund af standarder og krav fastsat af Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning - DTVK, er nemlig et job, der stiller krav til koncentrationsevne, selvstændighed og IT-kundskaber. Det foregår ofte flere dage i træk inde i TV-bilen med joystikket i hånden og blikket skarpt fokuseret på computerskærmen.

- Det er jo et meget selvstændigt arbejde, og det skal man selvfølgelig kunne administrere. Jeg kan i store træk styre min hverdag selv, og jeg har også den direkte kontakt til kunderne, som passer mig rigtig godt. At der er et stort pres på os TV-operatører, det tænker jeg ikke over, når jeg udfører mit arbejde, fortæller Flemming Hede.

Han har i år 40 års jubilæum hos Norva 24, herunder 25 års jubilæum som certificeret TV-operatør. Norva24 er en af Skandinaviens største virksomheder inden for kloak- og industriservices.

- Som DTVK-operatører er vi jo skolet i at anvende det nyeste og mest moderne udstyr, og det forpligter selvfølgelig. Det handler meget om at være opmærksom og ekstrem grundig, når vi kortlægger stikledninger, rørskader, rørstørrelser, utætheder mm., og efterfølgende får skærmbillederne omsat til en præcis og ensartet tilstandsvurdering, som blandt andet forsyningsselskaberne kan bruge i deres videre forløb, forklarer Flemming Hede.

E-sports kompetencer

I takt med klimaændringer, digitalisering og stigende fokus på kvalitet og ensartede standarder, forventer formanden for den DTVK kontrollerede TV-inspektionsgruppe, Claus Vangsager, yderligere medlemstilgang i de kommende år.

Samtidig kigger han ind i en virkelighed, hvor en stor del af DTVK-operatørerne hos medlemsvirksomhederne fejrer både 30 og 40 års jubilæum og derved også har nået en alder, hvor de i løbet af en kort årrække begynder at tænke på pension.

- Det er vigtigt, at vi allerede nu begynder at gøre en indsats i forhold til, at få en glidende overgang til de yngre generationer. Mange TV-operatører rekrutteres internt, men der er også en del, der kommer fra andre fag inden for håndværk. Her skal vi også ud og gøre opmærksom på, at der er gode og velbetalte job som TV-operatør, siger formand for TV-inspektionsgruppen Claus Vangsager.

Han pointerer, at det at være DTVK-operatør i dag er højt specialiseret arbejde, og den teknologiske udvikling rykker sig hurtigt.

Derfor kræver jobbet også flair for IT, og at man konstant skal holde sig opdateret på den sidste nye udvikling, herunder efteruddannelse.

- Mange af de yngre generationer er jo vokset op med e-sport og computerspil og har den vej igennem opbygget en masse kompetencer, som kombineret med TV-operatøruddannelsen og de rigtige håndværksmæssige kvalifikationer, efterhånden også kan gå hen og blive eftertragtet hos vores medlemsvirksomheder. Udviklingen går rigtigt stærkt, så det er vigtigt at kunne tiltrække folk, der ikke bliver skræmt at ny teknologi, siger Claus Vangsager.

Også TV-robotterne der udfører arbejdet nede i kloakkerne, har gennemgået en større udvikling gennem årene. Tidligere kunne de kun se ligeud, men i dag kan f.eks. stikledningskameraer dreje hovederne 360 grader, og det bruger TV-operatørerne bl.a. når forsyningsselskaberne skal have lokaliseret fejl på deres stikledninger.
Kaptain

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125