23948sdkhjf

Murerlærling og DM i Skills-vinder er rollemodel for fremtidens faglærte

Corona har lagt hindringer i vejen for fejring af DM i Skills vinder Mikkel Zacho Pryn

Mikkel Zacho Pryn fra Haslev blev danmarksmester i murerfaget tilbage i januar, hvor nogle af landets største håndværksmæssige talenter var samlet i Bella Center i København til DM i Skills 2020.

Den planlagte fejring og prisoverrækkelse på Saint-Gobain Weber fabrikken i Karlstrup i Solrød Kommune er grundet covid-19 blevet udsat flere gange for nu endeligt at blive aflyst. Europamesterskabet EM i Skills 2020 i Østrig, hvor Mikkel Zacho Pryn havde glædet sig til at repræsentere Danmark i murerkonkurrencen, er også aflyst. Som et plaster på såret fik den talentfulde murerlærling sidste uge overrakt blomster og et gavekort på 10.000 kroner til produkter fra Saint-Gobain Weber.

Mikkel Zacho Pryn bliver udlært som murer til september næste år. Han glæder sig til at få sit eget hus, som han kan sætte præg på med sine egne hænder og et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige. Coronapandemien har ikke sat en stopper for hans uddannelsesforløb hos virksomheden Sandholt & Pedersen ApS, hvor han har været på arbejde hver eneste dag, også mens store dele af Danmark har været lukket ned.

Lige nu arbejder han udendørs på en ejendom i København, hvor han blandt andet er med til at skalmure bygningen. Og selv om han er ærgerlig over at gå glip af Euroskills, der skulle have løbet af stablen i Østrig til foråret 2021, så har han fuld forståelse for, at europamesterskabet er aflyst.

- Jeg er selvfølgelig mega-ked af, at jeg ikke kommer til Euroskills. Det var en oplevelse, jeg virkeligt gerne ville have haft. Men det vigtigste lige nu er, at der kommer styr på coronasituationen, siger Mikkel Zacho Pryn.

Benhård træning

Den 19-årige murerlærling går på skole på EUC Sjælland, og vejen til DM i Skills-sejren krævede planlægning og intensiv træning

- Jeg betalte selv af min egen løn for at deltage i DM i Skills, og i alt brugte jeg nok seks uger eller cirka 30 arbejdsdage på træningen. Jeg havde ikke mulighed for at træne i fritiden eller i weekenderne, da det krævede materialer og redskaber. I stedet var jeg på skolen i Næstved fra klokken 6:30 til 19:00, så jeg kunne nå at træne både før og efter undervisningen, når det var muligt, fortæller Mikkel Zacho Pryn, der også har en drøm om engang i fremtiden at blive selvstændig murer.

Flere fremtidsmuligheder end nogensinde før

Saint-Gobain Weber bakkede traditionen tro op om DM i Skills som materialeleverandør og sponsor. Og Klavs Eske, Chief Commercial Officer i Saint-Gobain Denmark tør godt garantere, at den unge murerlærling vil blive belønnet på jobmarkedet for sin ildhu og sit valg af uddannelse. For bygge- og anlægsbranchen mangler arbejdskraft, byggekraner og ordrebøger er rødglødende og byggefaget rummer ifølge Klavs Eske flere spændende fremtidsmuligheder for den unge generation end nogensinde før.

- Saint-Gobain støtter op om DM i Skills hvert år for at slå et vigtigt slag for erhvervsuddannelserne. For vi har brug for unge som Mikkel, der ser sit håndværk som en kunstart eller en livsstil, og som er en fantastisk rollemodel for sin generation. Jeg tror ikke, at han kommer til at fortryde sit valg af karrierevej, for murerfaget og andre håndværksfag er fag i en rivende udvikling, som de unge også kommer til at sætte deres præg på, siger Klavs Eske.

 Han understreger, at fremtidens håndværker ikke bare skal lave løsninger, der er holdbare og flotte at se på – de skal også være økonomisk attraktive – dvs. økonomisk bæredygtige – og socialt og klimamæssigt bæredygtige.

- Den grønne omstilling i bygge- og anlægsbranchen betyder blandt andet et stort fokus på klimarenoveringer og klima- og energivenligt byggeri. Det stiller også store krav til fremtidens håndværkere, som jo blandt andet hjælper private med valg af bæredygtige løsninger. Vores og samfundets opgave er derfor også at ruste de kommende håndværkere til at få projekternes totaløkonomi til at gå op i en højere enhed med klima, levetid, brugskomfort og et arbejdsmiljø, der skåner håndværkerne mest muligt undervejs i byggeprocessen. Nemmere sagt end gjort – og det bliver en spændende, vigtig og uforglemmelig rejse for alle, der vælger bygge- og anlægsbranchen som karrierevej, siger Klavs Eske.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094