23948sdkhjf

Mareridt på byggepladsen: Frosne vandledninger koster dyrt

Specialister fra Ajos har travlt på byggepladser landet over med at udføre el-tracing på vandledninger

Det er hverken populært eller en god forretning at lukke en hel byggeplads ned i en dag eller flere, fordi der ikke er vand tilgængeligt. Men når den danske vinter viser tænder med frostvejr døgnet rundt i flere uger, kan det blive konsekvensen, hvis man ikke har sikret sine installationer.

- Der anvendes vand mange steder på en byggeplads. Eksempelvis til skurbyens vandforsyning, køkken, bad, toilet, til blandeværker m.m. Er der ikke vand tilgængeligt, går byggepladsen i stå, hvilket forsinker projektets fremdrift. Så det kan hurtigt blive dyrt, hvis vandforsyningen ikke virker, siger Jan Frandsen, afdelingschef for Midlertidige Installationer i Ajos a/s.

- En enkelt nat med frostvejr giver sjældent problemer, men når man oplever dagsfrost i et par dage, opstår problemerne. Når der er minusgrader, og det blæser, så fryser vandledningerne endnu hurtigere, påpeger Jan Frandsen.

 Kan eftermonteres

Udlejningsvirksomheden leverer og opstiller skurbyer på byggepladser i hele landet, og det indebærer også tilslutning af vand og strøm. Og sikring af vandledninger mod frosten med el-tracing.

- Ved el-tracing vikler vi en varmetråd rundt om vandledningen eller fastgør tråden med alutape. Det hele pakkes ind i rørskåle, som fastholdes med strips, og alle samlinger tapes. Når der er tilsluttet strøm i den kolde tid på året, afgiver tråden en tilpas mængde varme til vandledningen og forhindrer den i at fryse til. System til el-tracing er selvregulerende, så det tænder selv efter behov, når det blot er tilsluttet en strømkilde, forklarer Jan Frandsen.

- Vi kan godt eftermontere el-tracing, som vi gør stort set hver dag lige nu. Men det er væsentligt lettere at udføre, allerede når skurbyen opføres. I forvejen bliver alle vandledninger pakket ind i rørskåle, da de på grund af risiko for udvikling af bakterier ikke må ligge blottede i solen. Derfor giver det mening at tilføje en varmetråd, hvis man ved, at projektet løber hen over en vinter, siger Jan Frandsen.

Han anbefaler alternativt at grave vandledningerne ned i frostfri dybde, men det kan være svært at planlægge, hvis underlaget eksempelvis er et betondæk, fliser eller asfalt. Samtidig kan kravene til skurbyen ændre sig, så den skal udvides, reduceres eller bare flyttes, og så er nedgravede vandledninger ikke optimalt.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109