23948sdkhjf

VVS-branchen: Stigende materialepriser rammer avancen

Pas på ikke at lave tilbud pr. refleks, hvor man genbruger pris fra en lignende sag, da der kan være sket meget med råvarepriserne siden

Det er gået stærkt med stålpriserne det seneste halve år.

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er prisindekset for jern og stål steget fra 106,4 til 127,9 fra august 2020 til januar 2021.

Dermed rammer indekset nu det højeste niveau siden 2012.

Det kan mærkes i metalindustrien og blandt vvs’ere, lyder det fra Tekniq Arbejdsgiverne.

- En ting er, at vvs’ere skal forbinde elementer, de skal også have komponenter med, og det er her prisstigningerne har betydning, forklarer cheføkonom Maria Schougaard Berntsen.

Hun påpeger, at der, hvor prisstigningerne især kan gøre ondt, er på allerede indgåede aftaler. Her kan prisstigningerne gå direkte ud over virksomhedernes avance.

- Konsekvenserne afhænger meget af hvilke typer opgaver, man arbejder med. Er der tale om en mindre opgave, hvor man kun skal bruge enkelte komponenter, så giver det mindre udslag sammenlignet med større opgaver, supplerer hun.

Hun fortæller videre, at stigende råvarepriser gør, at virksomhederne kan blive nødsaget til at sætte prisen på deres ydelser op.

- Det her gør, at man skal tænke sig godt om, når man giver pris - især på projekter, som ligger længere ud i fremtiden.

- Vi råder til, at virksomhederne skal sikre, at de får regnet alle omkostninger med, når de giver tilbud. At de skal se på, hvor stor en margin, de arbejder med, se på mulighed for eventuelle forbehold, og om de reelt har taget bestik af de stigende råvarepriser. Vi råder ikke til bestemte priser. Det går vi aldrig ind i, lyder det fra cheføkonomen.

Hun påpeger, at det er vigtigt, at man som virksomhed ikke laver tilbud pr. refleks, hvor man genbruger pris fra en lignende sag, da der kan være sket meget med råvarepriserne siden.

Ikke kun prisstigninger på stål

Det er ikke kun priserne på jern og stål, som stiger.

Flere byggemarkeder fremhæver, at også markedet for trælast, krydsfiner og OSB oplever ubalance mellem udbud og stor efterspørgsel.

Corona nævnes som en del af forklaringen. Det gør sig også gældende inden for stål.

Udbuddet af stål blev nemlig begrænset, da verden begyndte at lukke ned for at dæmpe spredningen af corona. Blandt andet har Kina, som står for store dele af verdens stålproduktion, været hårdt ramt af coronapandemien.

- Priserne på jern og stål var også opadgående inden corona, men hastigheden har taget til på grund af pandemien, siger Maria Schougaard Berntsen.

Hun fortæller, at nogle producenter skar kraftigt ned i produktionen af frygt for, at efterspørgslen ville falde med corona, hvilket har fået priserne til at stige.

Tekniq Arbejdsgiverne henviser i en pressemeddelelse til data fra Steelhome, hvor det globale prisindeks for stål er steget med 46 pct. siden juni og omkring 37 pct. i løbet af det seneste år.

"I Europa er prisindekset steget med over 50 pct. i løbet af det seneste år", lyder det videre, ligesom det fremhæves, at der er delte meninger om, hvorvidt prisen på stål forsat kommer til at ligge så højt.

"TradingEconomics forudser, at prisen topper nu og så lige så stille begynder at falde igen. National Business Capital forventer, at prisen når toppen i første kvartal af 2021 men vil blive ved med at være høj i størstedelen af året", beskriver pressemeddelelsen.

Læs også: VVS-direktør efter prisstigninger: Man kan nemt komme i klemme

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109