23948sdkhjf

Byggecenterkæde får den første fuld-elektriske lastbil

Stark får den første fuld-elektriske DAF CF-lastbil i Danmark

Byggecenterkæden Stark sender efter sommerferien en fuld-elektrisk DAF-lastbil på gaden herhjemme. Det sker i form af en 3-akslet DAF CF Electric opbygget med kran og fast lad, der skal distribuere byggematerialer i Storkøbenhavn. Lastbilen har en rækkevidde på mere end 200 km på en fuld opladning, hvilket gør den ideel til tung distribution i byområder. Stark er den første herhjemme, som får leveret en lastbil af denne type.

Den hollandske lastbilproducent DAF har i flere år arbejdet med udvikling af fuld-elektriske drivliner til lastbiler. Den nye DAF CF Electric til Stark er faktisk allerede 2. generation af DAF’s elektriske lastbiler, der har fordoblet rækkevidde samt 700 kg lavere egenvægt i forhold til 1. generation, der blev introduceret i 2018. Det er sket gennem samarbejde med den ligeledes hollandske specialist i elektriske drivliner, VDL, samt den nyeste batteriteknologi på markedet.

- Hos Stark har vi en strategi om at gøre byggeriet mere bæredygtigt. Det gælder også transporten af byggematerialerne, fortæller logistikchef Brian Patzlaff. Han er ansvarlig for indkøb og drift af Stark’s flåde på mere end 200 lastbiler.

20 t/m Palfinger-kran

Den nye DAF CF Electric skal opbygges med 20 t/m Palfinger-kran samt fast lad af samme type som de fleste af Stark’s øvrige lastbiler. Opbygningen udføres af Bilstrup Karosseri og Ravnstrup Vognsmedie A/S i Stoholm, der har leveret mere end 100 tilsvarende opbygninger til Stark. Banke ApS i Sønderborg skal levere den særlige kraftudtags-løsning, der skal drive den hydrauliske kran med strøm fra lastbilens batteripakke.

Kraftudtagsløsningen består af en hydraulikpumpe inkl. elektronisk styreenhed, interface til lastbilens el-system samt omformer af strømmen fra jævn- til vekselstrøm. Hele pakken fylder ca. det samme som en flyttekasse og kan nemt placeres på chassisrammen under ladet.

Den 3-akslede DAF har typebetegnelsen FAN, dvs. med hydraulisk styrbar bogieaksel, så den opnår ekstra god manøvreevne på f.eks. snævre byggepladser i Storkøbenhavn. Den får en tilladt totalvægt på 28 tons, hvilket giver en forventet lasteevne på ca. 13 tons.

 

DAF CF Electric 6x2 FAN/SPECIFIKATIONER

  • Elektrisk motor: 210 kW (285 hk), drejningsmoment: 2.000 Nm
  • Batterikapacitet: 350 kWh (315 kWh effektiv kapacitet), type Li-Ion
  • Batteripakken er air-conditioneret til en konstant temperatur på 25-45° C
  • Chassisvægt: 10,4 tons, komplet opbygget med kran og fast lad: ca. 15 tons
  • Rækkevidde på fuld opladning: op til 220 km
  • Ladetid ved 250 kW:  ca. 75 minutter

Artiklen er en del af temaet Nyt fra byggecentrene.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.124