23948sdkhjf

Trælastdistributør om stigende priser: Det er helt ekstremt lige nu

Trælastdistributøren Thorlund Skou kunne for nyligt melde om 48 pct. toplinjevækst oven på et 2020, der bød på en heftig stigning i både efterspørgsel og prisniveau.  

De stigende priser på træ og andre byggematerialer er fortsat ind i 2020, og den store ubalance på markedet fik i februar landets trælaster til at gå ud og varsle om prisstigninger på op mod 30 pct.   

– Det er sådan med træ, at det altid går op eller ned. Det går aldrig ligeud, og så sent som i dag (fredag, red.) er der meldt om yderligere stigninger på 250 kr. pr kubik – det er helt ekstremt lige nu, fortæller Henrik Skou, medejer af den Bjerringbro-baserede distributør. 

Mangel over hele linjen 

Han peger på, at hvor der traditionelt har været mulighed for at vælge billigere råvarer, når priserne stiger på ét område – og eksempelvis skifte træ ud med stål – er der nu mangel over hele linjen.   

– Et af de helt store problemer med råvarer er, at der i mange år er blevet underinvesteret i kapaciteten, mens efterspørgslen til gengæld er steget. Det betyder, at man i dag udnytter den kapacitet fuldt ud, så når efterspørgslen stiger yderligere, har man ikke mulighed for at skrue op; man er simpelthen blevet for tight, vurderer Henrik Skou. 

Ifølge ham ligger ubalancen på trævarer i øjeblikket på omkring 3 pct., og der er tale om en global udfordring.  

– Der er eksempelvis store problemer i USA, hvor efterspørgslen også er stærkt stigende, mens den canadiske produktion er lav, fordi de blandt andet har været udfordret af barkbiller, så det er alle faktorer, der spiller inde lige nu, lyder det.  

Et bredt fundament  

Selvom der altså i øjeblikket er ualmindelig voldsom rift om råvarerne, har Thorlund Skou ifølge medejeren gode kort på hånden 

– Vi har altid investeret en del i at sikre os gode leverandører, forklarer han og peger på, at virksomheden sourcer fra mere end 150 forskellige savværker i områderne rundt om Østersøen.   

– For de, der er låst på få, store leverandører, bliver det virkelig svært, så der tror jeg, at vi har en fordel, men generelt er markedet virkelig tight lige nu, lyder det.  

Der er nemlig ikke stort andet at stille op end at satse på de gode relationer, forklarer Henrik Skou.  

– Man kan selvfølgelig prøve at søge bredere ud og se, om man kan være heldig, men det er klart, at når man har de langvarige samarbejder, så får man også en højere prioritet som kunde, og her er vi heldige, at vi har gode forhold til så mange leverandører, slår han fast.   

Således er såvel optimisme som troen på fortsat vækst i behold hos trælastdistributøren, der da også forventer, at priserne i indeværende år finder tilbage til et mere normalt niveau.  

– Det får en ende, så meget tør jeg godt lov, men præcis hvornår er umuligt at sige – det bliver udelukkende et spørgsmål om, hvornår efterspørgslen dæmper af, lyder det fra Henrik Skou.   

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093