23948sdkhjf

Nye brolæggersvende - og nogle med sølv og bronze

Der blev scoret én sølvmedalje og to bronzemedaljer, da de 13 brolæggerelever på henholdsvis NEXT København, Learnmark Horsens og AARHUS TECH aflagde deres svendeprøve forleden

Normalt bliver nye brolæggersvende fejret af mestre, familie og venner i forbindelse med overrækkelsen af svendebreve. Men på grund af coronapandemien blev dette års ceremoni rykket fra fysiske rammer til digitale rammer. Overrækkelsen af dette års svendebreve til de nyudlærte brolæggere blev vist via livestreaming på uddannelsesstedernes Facebook-side.

Til svendeprøven skulle eleverne udføre en overkørsel indrammet af tre skifter kørebanesten i granit. Overkørslen blev sat i chaussésten.

- Vi har ikke i mange, mange år set så mange medaljer. Niveauet er generelt meget højt, og det er godt for faget. Vi kan vise, at vores svende får en rigtig god uddannelse, siger Brolæggerlaugets oldermand Claus Johnsen, DI Dansk Byggeri.

De nyudklækkede brolæggere har tilmed haft vanskelige betingelser, idet en delvis nedlukning af uddannelsesstederne har medført, at den praktiske undervisning blev beskåret, og at en del af den teoretiske undervisning hat måttet foregå online.

På trods af det er det et særdeles gunstigt tidspunkt at blive udlært. Anlægsbranchen har sluppet for nedlukning og kommunerne har fremrykket arbejder, og det betyder ganske enkelt stor efterspørgsel efter brolæggere.

- Lige nu er der mangel på brolæggere, og vi håber, at flere unge får lyst til at søge ind på uddannelsen. I år bliver 27 nye brolæggere uddannet, næste år er tallet 22. Men vi har brug for endnu flere, og vi skal helst uddanne mellem 30 og 40 nye svende om året bare for at følge med i forhold til de brolæggere, der går på pension, siger Claus Johnsen.

For at skabe opmærksomhed for brolæggerfaget kan ungdomsuddannelserne bestille oldermanden til at komme ud i skolernes 8. - 9. klasse og fortælle i lyd og billeder, hvad brolæggerfaget går ud på.

Artiklen er en del af temaet Nyt fra byggecentrene.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.141