23948sdkhjf

Ovenlys sikrer Velux-ejer endnu et rekordår

Det blev Velux’ ovenlys, der sikrede fremgangen for VKR Holding i et corona-år, hvor Dovista Gruppen også måtte slås med konsekvenserne af Brexit.

Det viser det netop offentliggjorte årsregnskab for ejerkoncernen bag de to vinduesgiganter.

Samlet steg omsætningen 4,9 pct. til 22,6 mia. kr., mens årets resultat landede på 3,7 mia.

– Det har været et år præget af usikkerhed i første halvår, som i løbet af sommeren og resten af året blev afløst af en høj efterspørgsel efter vores produkter. Vores forretningsområder har været hurtige til at tilpasse sig de ændrede vilkår i løbet af året, så samlet set nåede vi under de specielle vilkår et særdeles tilfredsstillende resultat, udtaler adm. direktør Mads Kann-Rasmussen i en pressemeddelelse. 

Fra minusvækst til medvind

Mens første halvår af 2020 bød på stilstand og minusvækst på 0,7 pct., lød  omsætningsvæksten i andet halvår på hele 10,2 pct., og særligt Velux Gruppens salg udviklede sig bedre end forventet.

Jagter stadig opkøb

I januar 2021 købte Dovista Gruppen vinduesdivisionen i den schweiziske virksomhed Arbonia med 2.500 medarbejdere og de fire brands Dobroplast, EgoKiefer, Slovaktual og Wertbau. Med købet har Dovista Gruppen en styrket position i Centraleuropa, og også Velux-søsterselskabet Altaterra var i januar på opkøb, da selskabet erhvervede den hollandske virksomhed Dakoplast, som er en online salgsportal.

– Det er fortsat vores strategi at forfølge potentielle opkøbsmuligheder. Det kan være enten for at styrke vores eksisterende forretningsområder, eller for at opbygge et nyt selvstændigt forretningsområde i firmagruppen, siger Mads Kann-Rasmussen.

– Specielt salget af ovenlysvinduer og tilbehørsprodukter til beboelsessegmentet oplevede i andet halvår et meget højt aktivitetsniveau, mens flere projekter til erhvervsbygninger blev aflyst eller udskudt. Samlet set blev årets resultat betydeligt bedre end forventet, hvilket anses som meget tilfredsstillende, lyder det i pressemeddelelsen.

Anderledes så året ud for Dovista Gruppen, der på det danske marked dækker over Velfac, Rationel, Krone og O.H. Industri.

– Dovista Gruppen kunne ikke helt indfri forventningerne til omsætningsvækst som følge af Covid-19 situationen og usikkerheden på det britiske marked omkring Brexit, men leverede alligevel et resultat på niveau med det forventede, hvilket anses som tilfredsstillende, skriver VKR.

Forventer højere omkostninger

Hos VKR forventer man, at den høje aktivitet – godt hjulpet på vej af opkøb – fortsætter i indeværende år, men man sætter ikke næsen op efter endnu en bundlinjerekord.  

– Vi forventer i 2021 et fortsat stigende aktivitetsniveau blandt andet som følge af Dovista Gruppens køb af Arbonias vinduesdivision. Resultatet ventes at blive på niveau med året før, udtaler Mads Kann-Rasmussen, der peger på, at 2020 bød på ekstraordinært lave omkostninger.

– Det lave omkostningsniveau under pandemien hverken forventes eller planlægges for 2021. Endelig er der et efterslæb i investeringer og arbejdskapital efter det usædvanlige 2020, der betyder, at cash flowet forventes reduceret i 2021, lyder det.

VKR Holding
mio. kr. 2020 2019
Nettoomsætning 22.610 21.561
Resultat af ordinær primær drift 4.049 2.857
Resultat før skat 4.799 4.056
Årets resultat 3.703 3.075
Balancesum 27.334 23.812
Egenkapital 22.009 19.230
Antal ansatte 15.267 16.123
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2020.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.125