23948sdkhjf

Pas på derude: Livsfarlig sjusk med el på byggepladser

Sidste år var der alvorlige el-fejl på en fjerdedel af de byggepladser, som Sikkerhedsstyrelsen kontrollerede

De fleste, der bevæger sig rundt på byggepladser ved godt, at man skal have hjelm og sikkerhedssko på. I nogle tilfælde også sikkerhedsbriller og høreværn.

De fleste ved også, at man skal passe godt på de mange el-ledninger og skabene som leverer byggepladsstrøm. Det kan være fatalt at klippe eller skærer en ledning over eller påkøre et el-skab.

Men alligevel står det rigtig sløjt til med el-sikkerheden på byggepladserne.

Sidste år var der alvorlige el-fejl på en fjerdedel af de byggepladser, som Sikkerhedsstyrelsen kontrollerede. Og det er alt for højt, lyder det fra styrelsen.

– Vi kommer til at lægge et vedvarende tryk på kontrollerne, så længe fejlraten er så høj. Det er for højt, siger Steffen Nielsen, der er chefkonsulent i Sikkerhedsstyrelsen (SIK) til Installationsmedier.dk, som er Tekniq Arbejdsgivernes nyhedsportal.

Ud fra statistikken kan man ikke umiddelbart se noget om størrelsen på de byggepladser, hvor der bliver konstateret flest fejl, men vurderingen er, at der er en overvægt af små byggepladser, som glemmer sikkerheden.

Travl hverdag

Teknisk konsulent i Tekniq Arbejdsgiverne, Mads Risgaard Knudsen, siger til Mester Tidende, at de alvorlige el-fejl bl.a. viser sig som kabler på kørevejene, kabler dækket af vand og jordspyd, der ligger og flyder, men  typisk også eltavler, der ikke er grundbeskyttet og fejlstrømsafbrydere, der ikke afbryder ved fejlstrømme.

- Det er i yderste konsekvens fejl, som kan koste liv og førlighed, understreger han og tilføjer, at håndværkerne på byggepladserne formentlig ikke sjusker med el-sikkerheden med vilje.

 Jeg tror simpelthen ikke, at de tænker så meget over det. Selvom det meste værktøj i dag et batteridrevet, så skal der jo trækkes nogle ledninger og kabeltromler til batteriladerne. Og strømme den henter man jo fra en kontakt eller et el-skab i nærheden og ruller lystigt ledningerne både over køreveje og gennem vandfyldte render og skakte, siger Mads Risgaard Knudsen

Travlhed, akkordarbejde og uopmærksomhed er mulige forklaringer på den lemfældige omgang med byggestrøm, men når det bliver kombineret med blandt andet vådt vejr og stærkstrøm, så opstår der en livsfarlig cocktail.

– Man kan godt glemme, at det er livsfarligt i en travl hverdag, men det er dybt alvorligt, når nogen tilsyneladende ikke tager el-sikkerheden seriøst, siger Mads Risgaard Knudsen.

 Skal efterses hver tredje måned

Ifølge reglerne skal byggepladserne hver tredje måned have efterset deres midlertidige installationer af en autoriseret installatør. Det er i udgangspunktet ejeren af byggepladsen, der har ansvaret for, at de eftersyn bliver udført. Til gengæld kan dokumentationen for de eftersyn ligge på et meget lille sted.

- Men vil man problemerne med livsfarlig byggestrøm til livs, så spiller installatørerne en central rolle.

Meget ville blive opdaget, hvis der hver tredje måned kom en elinstallatør ud på byggepladserne. Ikke alene ville fejlene blive opdaget, men de ville også blive lovliggjort med det samme, siger Mads Risgaard Knudsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095