23948sdkhjf

Mangel på arbejdskraft: Få nu gang i opkvalificering af ufaglærte

Da finanskrisen i 2007-09 var ved at klemme luften ud af dansk erhvervsliv og arbejdsløsheden steg til faretruende højder, var det et paradoks, at flere organisationer, herunder også byggeriets, spåede om mangel på faglært arbejdskraft. Spådommene holdt stik og i opsvingsårene har det blandt andet været manglen på kvalificeret arbejdskraft, som har hæmmet væksten.

Derfor er udenlandsk arbejdskraft strømmet til landet. Det været nødvendigt for at følge med aktivitetsniveauet.

Nu råber flere organisationer igen vagt i gevær. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har således beregnet, at der i 2030 vil mangle 99.000 faglærte på det danske arbejdsmarked. Men samtidig vil der være et overskud af ufaglært arbejdskraft på 59.000 og et overskud af akademikere på 25.000 personer

Det er da en voldsom ubalance, som vil ramme danske virksomheder hårdt. Uden adgang til kvalificeret arbejdskraft vil væksten i virksomhederne sygne hen.

En analyse fra DA viser, at virksomhederne har et betydeligt økonomisk engagement i offentligt udbudt voksen- og efteruddannelse (VEU). Hver gang der investeres 100 kr. i offentlig voksen- og efteruddannelse, står virksomhederne for 60 kr. Især på området for erhvervsrettet og videregående voksen- og efteruddannelse betaler virksomhederne størstedelen af regningen.

Så der synes at være penge nok i systemet til at få opkvalificeret de mange ufaglærte.

Så er det ikke bare om at komme i gang!

Artiklen er en del af temaet MESTER HAK&HUG.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.109