23948sdkhjf

Sjældent: Stort nybyggeri med bærende konstruktioner i træ

De bærende konstruktioner i ny uddannelses- og forskningscenter i Kalundborg opføres i træ. Og det hører stadig til sjældenhederne  

Træ i byggeriet vinder frem med hastige skridt. Nu er der også flere, som vælger træ til de bærende konstruktioner blandt for at nedsætter bygnings CO2-aftryk.

Det gælder for eksempel i forbindelse med opførelsen af uddannelses- og forskningscentret, Biomanufacturing Project House (BPH), i Kalundborg, som Novo Nordisk Fonden, Novo Nordisk, Novozymes og Professionshøjskolen Absalon står bag, men hvor AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, ejer bygningen, skrider planmæssigt frem. Første spadestik til bygningen, hvor de bærende konstruktioner er i træ, blev taget i november 2020, og allerede til september i år står bygningen på 1.550 kvm. klar.

De bærende konstruktioner stod forleden færdig, og adm. direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson, følger med spænding projektet.

- BPH-bygningen er den første bygning, vi opfører, hvor de bærende konstruktioner er i træ. Ved at bygge de bærende konstruktioner i massivt træ tager vi forskud på bæredygtighedskravene. I AP Pension vil vi gerne være med til at bidrage til en bæredygtig og grøn omstilling, og ved at bruge træ i byggeriet er vi med til at reducere CO2-udledningen. Da det i dag er muligt få en langtidsholdbar facade i varmebehandlet massivt træ, bliver facaden også i massivt træ. BPH-bygningen bliver ikke den sidste bygning, hvor vi bruger træ som en væsentlig del af byggeriet, siger Peter Olsson.

Entreprenøren: Sjælden opgave

Når BPH i løbet af september, efter planen, står færdig, så har det taget under et år opføre bygningen, som totalentreprenøren Hoffmann står for.

- Med opførelsen af de bærende konstruktioner tager vi hul på næste fase af byggeriet, hvor vi i løbet af april har rejsegilde for bygningen. Vi ser frem til rejsegildet, hvor vi kan fejre det store og flotte stykke arbejde, som håndværkerne udfører. De mange tanker, vi har for bygningen, sørger Hoffmann for bliver til virkelighed på allerbedste vis, fortæller Peter Olsson.

Hos Hoffmann er man glade for at være med til at realisere planerne for bygningen.

- Det er et rigtigt spændende projekt at være en del af, vi er glade for at være en del af denne opgave. Det er sjældent, at vi får mulighed for at opføre bygninger, hvor de bærende konstruktioner udføres i træ.

Vi projekterer og udfører selv de lette facadeelementer, som vi indarbejder i mange af vores projekter. Limtræet er leveret på mål som et færdigt samlesæt, dermed har vi hurtigt kunnet få monteret de bærende konstruktioner, forklarer afdelingschef hos Hoffmann, Peter Petersen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.157