23948sdkhjf

Bedrageri for 20 millioner: Aarhus Kommune politianmelder medarbejdere i boligforening

Aarhus Kommunes tilsyn med de almene boligforeninger har tirsdag overdraget en advokatundersøgelse til Østjyllands Politi, der afslører, at flere medarbejdere i boligforeningen Østjysk Bolig kan have begået bedrageri, mandatsvig og modtaget returkommission for op imod 20 mio. kr. 

– Jeg er simpelthen rystet over, hvad vi har fundet i Østjysk Bolig. Vi taler om en organisation, der ikke kun skal tage vare på kommunens tilskud til almene boliger, men som også skal forvalte lejernes huslejer bedst muligt, siger Bünyamin Simsek, som er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune og ansvarlig for tilsynet med de almene boligforeninger, i en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune. 

Sagen har kørt siden kommunen i oktober 2020 meldte direktøren for Østjysk Bolig til politiet for mandatsvig, og bad boligforeningen bortvise ham fra sin stilling. På daværende tidspunkt havde tilsynet kendskab til sager, hvor direktøren uretmæssigt kan have foretaget private indkøb på beboernes regning for mere end 370.000 kr. Men en ny advokatundersøgelse, som tilsynet har sat i værk, afslører nu, at der kan være tale om sager i Østjysk Bolig i en helt anden størrelsesorden.

Tegn på systematisk returkommission

Af hensyn til politiets efterforskning bliver en række detaljer i undersøgelsen ikke offentliggjort, men undersøgelsen konkluderer ifølge Aarhus Kommune, at flere medarbejdere i boligforeningen kan have gjort sig skyldige i bedrageri og mandatsvig for mindst 15-20 mio. kr. 

Samtidig viser advokatundersøgelsen, at der kan have været praktiseret systematisk returkommission med en storleverandør til boligforeningen i et omfang på mere end 7 mio. kr. 

Advokatundersøgelsen har således fundet mistænkelige forhold i boligforeningen, der omfatter kontantoverførsler til uvedkommende private bankkonti for samlet 9,3 mio. kr., privatlignende udgifter til for eksempel restaurationer og dyre vine afholdt for boligforeningens regning for 2,2 mio. kr., private udgifter skjult i boligforeningens byggeregnskaber for 1 mio. kr. og slutteligt de mistænkelige indbetalinger fra en storleverandør på 7,4 mio. kr., som blandt andet er gået til at balancere diverse konti i Østjysk Bolig, der var benyttet til at dække private udgifter. I alt 19,9 mio. kr., hvoraf nogle af beløbene kan dække over de samme transaktioner. Derfor er det samlede beløb skønsmæssigt opgjort til mellem 15-20 mio. kr. 

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune har nedsat en arbejdsgruppe sammen med byens 13 almene boligforeninger, der skal sikre tilliden til, at boligforeningerne forvalter lejernes penge så godt som muligt, og at beboerdemokratiet kan fungere optimalt.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125