23948sdkhjf

Prisstigninger på op til 40 pct: Nu rammer manglen på hvid isolering for alvor hårdt

Flere hus- og boligbyggere venter, at mangel på EPS-isolering vil ramme forretningen. Nogle må nu udskyde boligbyggerier, netop som vintertørken skulle indhentes

Flere husbyggere kan i den grad mærke, at EPS-isolering, også kaldet flamingo eller hvid isolering, er blevet en mangelvare,

For den midtjyske husbygger Skanlux er varen blevet så svær at få fat i, at byggerier må udskydes, netop som sæsonen for byggestart er fløjtet i gang.

- Vi har haft nogle ikke uvæsentlige udskydninger af byggerier. Der har været en meget stor leveringsusikkerhed, siger projektchef og medindehaver Kalle Kristensen.

- Vi har stået i situationer, hvor vi har fået annulleret vores ordrer, og når vi ringer til trælasten, siger de, at det, de troede, de kunne levere nu, får de selv først hjem i maj.

Skifter til substitutter

Polystyren-pladerne er en central del af terrændæk i mange nybyggede huse, også hos Skanlux, da det både varmeisolerer og stopper opdrift af fugt fra jorden.

Men på grund af usikkerhed i leveringer, er Skanlux nu begyndt at skifte til stenuld - såkaldte terrænbatts.

Hvad er EPS?

EPS er et skumplastmateriale, også kaldet ekspanderet polystyren eller mere poplulært flamingo. Flamingo er dog et varemærke ejet af BEWI Flamingo, og derfor bruger man ordet EPS i branchen.

EPS bliver mere og mere udbredt som isoleringsmateriale, især i fundamenter, da det har høj isoleringsevne, er fugtafvisende og samtidig er let at bearbejde.

EPS er lavet af polystyren, som er lavet af polymonomer, der er et afledt produkt af styren. Derfor kan der opstå problemer i EPS-produktionen, når der opstår mangel på grundproduktet styren.

De kan byggeteknisk godt benyttes i konstruktioners terrændæk, men EPS foretrækkes normalt hos mange entreprenører, primært fordi de er hurtigere og lettere at skære til, forklarer Kalle Henriksen.

Dog har andre entreprenører tilsyneladende fået samme idé, og terrænbatts steg ifølge Kalle Henriksen med godt og vel 30 pct hen over få dage i marts.

Udskydelser og stigende priser kommer til at koste. Ikke mindst fordi Skanlux’ entreprenørforretning er blevet påvirket af den kolde vinter.

- Det har betydet, at vores omsætning ikke har været tilstrækkelig, og derfor skulle vi have mere fart på her i foråret, siger projektchefen.

- Så det rammer hårdt, når vi netop nu må udskyde mange byggerier, siger han, men tilføjer, at det er for tidligt at sætte tal på endnu.

Priser er steget op mod 40 pct.

Også i husbygger- og entreprenørselskabet Gamborg Byg A/S med hovedsæde i Viborg ses der med bekymring på EPS-manglen.

- Det begyndte for tre-fire uger siden. Det ramte os fra den ene til den anden dag, fortæller stifter og indehaver Per Gamborg.

Hos Gamborg Byg er det primært prisstigninger, der bliver et problem, forudser indehaveren, da Gamborg Byg har sikret sig en aftale med tilpas levering hos en trælast.

- Men priserne på EPS er steget med cirka 30-40 pct. Så det er ret meget. Og vi kan ikke give den videre til vores huskøbere, da kontrakterne er skrevet. Så den må vi tage selv, siger han.

Det rammer bundlinjen. Hvor meget er for tidligt at spå om.

- Det er det, der er det store spørgsmål. Især når andre råvarer også stiger. For eksempel ser vi også, at spærretræ stiger i pris, og vi har allerede solgt huse helt ind i marts næste år. Så det er klart, det giver en mindre indtjening.

Hæver prisen på nye huse

I HHM A/S, hvis omsætning i 2019 nærmede sig 800 mio. kr. mærker man ligeledes, at EPS-priserne er på himmelfart. Det udfordrer, selvom selskabet indtil videre har formået at skaffe nok EPS-isolering hos trælaster.

- Der er voldsomme prisstigninger på den hvide isolering. Men også på træ og stål. Det er klart, det har konsekvenser for den samlede pris på byggeriet, siger adm. direktør Svend Pedersen.

- Her vil EPS-stigninger helt klart kunne mærkes mere end prisstigningerne på stål, da det er forholdsvist begrænset hvor meget stål, vi bruger i et hus.

Ligesom hos Gamborg kører HHM Huse med fastprisaftaler, så indtil nu æder udgifterne af indtjeningen.

- Til gengæld er der så den mekanisme, at vi bliver nødt til at hæve salgspriserne på de huse, vi ikke har fået ordrer på endnu, fortæller direktøren, som tilføjer at man indtil nu har kunnet overholde alle aftaler med bygherrer.

- Det er ikke noget, der vælter os omkuld endnu. Men det betyder, at vi er begyndt at se på, om vi skal gøre os uafhængige af de her forhold ved at finde substitutter til EPS, siger direktøren.

Du kan regulere priserne, når der er prisstigning på materialer

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063