23948sdkhjf

Er du klar mester: Politiet vil have håndværksmestre med i kampen mod tyverier fra byggepladser

Det er en rigtig god idé at få mærket værktøjet, så politiet kan identificere det, hvis det bliver stjålet, så det kan leveres tilbage til de rette ejermænd, lyder det fra.vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Forebyggelsessektionen i Syd- og Sønderjyllands Politi i Esbjerg.

Antallet af tyverier på byggepladser og i håndværkerbiler er et stigende problem. Men ikke nok med det. Når Politiet snuser sig frem til tyvene og for eksempel afslører hele lagre af stjålet akku-værktøj, så kan de udelukkende beslaglægge de maskiner og andet grej som de kan bevise er stjålet. Resten må Politiet pænt lade ligge eller aflevere tilbage til tyvene efterfølgende.

-  Det er jo naturligvis frustrerende for en hver politimand, erkender vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Forebyggelsessektionen i Syd- og Sønderjyllands Politi i Esbjerg.

Se video: Se Politiet pågribe værktøjstyve

Han opfordrer derfor håndværksmestre og entreprenører till at sikre deres værktøj og maskiner. Og så mener han også, at det er en rigtig god idé at få mærket værktøjet, så politiet kan identificere det, hvis det bliver stjålet, så det kan leveres tilbage til de rette ejermænd.

Det undrer ham, at byggebranchen generelt ikke er mere oppe på tæerne i forhold til at holde tyvene fra byggepladser og varebiler.

- Det er jo ikke til at forstå, at byggebranchen tilsyneladende ikke har tid til at sikre deres værdier bedre, men til gengæld, når effekterne er stjålet, bruger både tid og penge på at skaffe nye maskiner og værktøj. I værste fald kan det jo ende med, at håndværksmesteren ikke kan levere opgaven til tiden med dagbøder til følge.

Når det er sagt, så har Politiet og byggebranchen jo en fælles udfordring og vi er meget opsatte på at få et godt samarbejde med byggebranchen, så vi sammen kan gøre det sværere at stjæle og lettere at fange banditterne, siger Christian Østergård.

 Politianmeld alle tyverier

- Helt grundlæggende, så handler det langt hen ad vejen om, at cheferne i virksomhederne sætter regler for, hvordan man sikrer værktøjet og maskinerne.  Når der er klare regler, så er det også lettere at skabe et overblik over hvordan og hvorfor der opstår svind og tyverier. Så det handler i høj grad om en kulturændring i virksomhederne, hvor man betragter sikring af maskiner og værktøj – ja, sikring af hele byggepladsen – som en god investering og ikke kun et nødvendigt onde og en omkostning, fremhæver Christian Østergård.

- Hvad enten det er en lille eller stor byggeplads, så tænk i præventive sikkerhedsforanstaltninger med det samme, for eksempel når en byggeplads skal planlægges. Vi oplever alt for ofte, at virksomheden først begynder at tænke i sikring, når de første tyverier er sket, fremhæver Christian Østergård.

Han opfordrer byggebranchen til at politianmelde alle tyverier:

- Det giver nemlig politiet mulighed for at efterforske og opklare sagerne. Anmeldelserne er også en vigtig forudsætning for brugbar statistik på området og dermed fokus på problemet fra myndighedernes side. En politianmeldelse sender også et signal om, at virksomheden ikke accepterer tyveri, understreger Christian Østergård.

I bestræbelserne på at få sikring af byggepladser og varebiler i fokus, tilbyder Syd- og Sønderjyllands Politi  at stille politiets sikringsrådgivere til rådighed for byggemarkeder og tømrerhandlere i politikredsen, så rådgiverne kan give et indblik i, hvad håndværkerne selv kan gøre for at sikre byggepladserne.

Gode råd om sikring

  • Virksomheden bør formulere en sikringspolitik, så der hele tiden er fokus på sikring mod tyveri. Og tænk sikring allerede i planlægningsfasen af et byggeri. Kravene ændrer sig i takt med, at byggeriet skrider frem.
  • Udpeg en person, der er ansvarlig for sikkerheden – ved flere virksomheder, så udpeg en fælles sikringsansvarlig til at koordinere tyverisikringen på byggepladsen.
  • Koordinering mellem leverandører, transportører og entreprenører kan være med til at sikre, at materialer først leveres, umiddelbart inden de skal bruges. Så minimeres tiden, hvor de står ubrugte på byggepladsen og er let tilgængelige for tyveknægte.
  • Tag et dagligt fyraftenstjek. Det sikrer, at alt er, som det skal være, inden byggepladsen forlades, og at alle sikringsrutinerne bliver overholdt.
  • Sørg for at politianmelde alle tyverier, så politiet har en mulighed for at efterforske og opklare sagerne. Anmeldelserne er også en vigtig forudsætning for brugbar statistik på området og dermed fokus på problemet fra myndighedernes side. En politianmeldelse sender også et signal om, at virksomheden ikke accepterer tyveri.

Sådan kan en byggeplads sikres

  • Skilte og hegn signalerer til nysgerrige, at der er adgang forbudt. Og hegn hjælper med at forsinke uvedkommendes indtrængning på byggepladsen.
  • Tv-overvågning – efter reglerne i lov om tv-overvågning – af byggematerialer på byggepladsen kan have en præventiv virkning over for både hærværk og tyveri.
  • Kraftig belysning kan være et godt supplement til den øvrige sikring.
  • Overvej trådløs tyverialarm med signal til for eksempel mobiltelefon, kontrolcentral m.v. samt brug af vagter.
  • Materialer og værktøj skal være låst inde for at være dækket af forsikringen. Og overvej at lave et særligt område på byggepladsen, hvor sikringen er særlig god, og hvor de mest værdifulde ting kan opbevares.
  • Er der en kran på byggepladsen, så løft værdifuldt udstyr op på en bygning og placer noget tungt oven på containerne, så de ikke umiddelbart kan trækkes op på en lastbil.
  • Mærkning af materiel og værktøj – både synlig og usynlig - kan have en præventiv effekt.

På  stop-e-hæleri.dk er der gode råd om, hvordan du undgår at købe stjålet værktøj

Hent inspiration til sikring i Sikringsmanualen 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109