23948sdkhjf

Nu vil malerne også styrer tømrerne, murerne og gulvlæggerne

En overraskende stor andel af malermestre beskæftiger sig med andet end malerarbejde

Der er en overraskende stor del af medlemmerne i Danske Malermestre, der udfører andet end malerarbejde. En fjerdedel af medlemmerne beskæftiger sig også med tømrer-, murer-, gulv- og entreprenørarbejde. En tendens, der er i vækst.

Det viser en ny medlemsundersøgelse om brugen af underentreprenører, hvor 179 medlemmer har deltaget. En fjerdedel af dem har svaret, at de laver andet end traditionelt malearbejde – og det fylder 25 procent af deres samlede omsætning. Og 43 procent af dem fortæller, at tendensen er i vækst.

- Andelen af malermestre, der påtager sig andet end malearbejde, er i vækst. Hvis de her svar er repræsentative for hele medlemskredsen, kommer fem-seks procent af omsætningen fra andet end malearbejde. Malermestrene gør det, fordi kunderne efterspørger det. De vil selv kontrollere byggeprocessen, og de vil gerne øge deres indtjeningsmuligheder, siger direktør i Danske Malermestre Ole Draborg.

Leverer lækkert slutprodukt

Helt nøjagtigt svarer 72 procent af de adspurgte malermestre, at de har andre fag med, fordi kunderne efterspørger det, mens 61 procent svarer, at det giver nye indtjeningsmuligheder og 61 procent svarer, at de ønsker mere kontrol med styringen af byggerierne.

- Vi hilser udviklingen velkommen, fordi det jo i lang tid har været normalt, at tømrervirksomheder også udfører malearbejde. Desuden er Danske Malermestre nu i stand til at overenskomstdække andre faggrupper i virksomhedsoverenskomster, så det er helt naturligt malermestrene vil være hovedentreprenører. Så slipper kunderne også for at skulle håndtere en masse forskellige håndværkere, påpeger Ole Draborg.

Malermestre er vant til at aflevere et lækkert slutprodukt til kunderne.

- Malermestrene er vant til at aflevere prikken over i’et i en byggeproces – rengjort og lækkert. Det er nok også derfor kunderne gerne vil have malerne til at styre deres entrepriser, vurderer Ole Draborg.

Der er ikke forskel på størrelsen af malervirksomhederne, om de laver andet end malearbejde eller ej.

20 procent af omsætning sendes videre

Undersøgelsen viser også, at halvdelen af medlemmerne får udført malearbejde af underentreprenører – den tendens er også i vækst for især de store malervirksomheder. Det skyldes det igangværende byggeboom, hvor der har været stor fremgang i malerfaget og byggebranchen som helhed.

- Den væsentligste forklaring på det er mangel på arbejdskraft, og at virksomhederne bruger det som buffer, når der kommer mange opgaver ind. De har cirka sendt 20 procent af omsætningen videre til underentreprenører. Det kommer de små malermestre til gode, siger Ole Draborg.

Få udenlandske underentreprenører

Til gengæld mærker Danske Malermestres medlemmer ikke, at der er vækst i brugen af udenlandske underentreprenører.

- Der er kun 10 ud af de 179 medlemmer, der har svaret på undersøgelsen, der har brugt udenlandske underentreprenører i 2020. Det er igen et tegn på, at malermestrene helst vil udføre arbejdet selv eller bruge danske underentreprenører, siger Ole Draborg.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.11