23948sdkhjf

Måske er det tid at gentænke din foretning, mester: Forskningsprojekt skal vise vej

Da Covid-19-pandemien indtraf i 2020, måtte små og mellemstore virksomheder pludseligt omstille deres forretninger til nye markedsvilkår, hvor ukendte adfærdsmønstre og nye teknologier gjorde sit indtog.

Siden er det blevet klart, at pandemien kommer til at have langvarige effekter på det globale samfund og SMV’ernes forretningsmiljøer. For virksomhederne drejer det sig derfor ikke om at komme tilbage til det, der var før Covid-19, men om at komme effektivt frem til en ny og forandret virkelighed.

Det er grundlaget for et nyt forskningsprojekt ved Center for Små og Mellemstore Virksomheder ved Aarhus Universitet, hvor man vil kortlægge SMV’ernes udfordringer og adfærd og på den baggrund udvikle innovationskompetencer til virksomhederne, så de får redskaber til at fastholde deres konkurrenceevne og vækstmuligheder.

Projektet, som hedder Gentænk NU, vil indsamle viden og erfaringer fra 150 virksomheder via en række virtuelle kompetenceforløb, hvor SMV’erne samtidig får tilbudt hjælp fra relevante eksperter til test af nye initiativer og forretningsgange.

Ifølge Industriens Fond, som støtter projektet med 6.4 millioner kroner, er SMV’ernes evne til at tilpasse sig under og efter en krise afgørende for, at Danmark og dansk erhverv kommer godt igennem den igangværende pandemi.

- Virksomhederne skal tilpasse sig en ny verden, hvor eksisterende forretningsmodeller måske kommer til kort, og hvor nytænkning er påkrævet for at bevare konkurrenceevnen. Det kræver, at virksomhederne bliver bedre til at identificere, kvalificere og implementere nye idéer, siger Thomas Hofman-Bang, direktør i Industriens Fond, i en pressemeddelelse.

Optimér og gentænk på samme tid

Kerneformålet med Gentænk NU er at øge SMV’ernes konkurrenceevne og vækst. Hvis virksomhederne skal opnå dét, skal de både effektivisere og optimere deres eksisterende forretning, mens de gentænker deres forretningsmodel, vurderer professor Mette Neville ved Center for Små og Mellemstore Virksomheder, som leder projektet.

- SMV’er kommer let til at fokusere på effektivisering, når en krise rammer, men verden er altid under forandring. Derfor er det vigtigt, at SMV'erne også arbejder med at fremtidssikre deres forretning, så de er forberedte på udfordringer som for eksempel Covid-19, den grønne omstilling og en eksponentiel udvikling af de digitale teknologier, siger hun.

Den nye viden, som projektet kommer til at generere, vil efterfølgende blive stillet til rådighed for alle landets SMV’er. Ligeledes vil projektets forskningsresultater kunne anvendes i politiske og erhvervsfremmende indsatser, og den nye viden vil have potentiale til at fremme initiativer, der kan styrke den generelle konkurrenceevne i dansk erhvervsliv.

Fokus på virtuelle sprintforløb

De virtuelle virksomhedsforløb kommer til at have fokus på at identificere, kvalificere, prioritere, validere og eksekvere optimerings- og udviklingspotentialer, for eksempel gennem anvendelse af nye digitale teknologier, data, e-handel, automatisering eller grøn omstilling.

Samtidig vil der under projektet blive udviklet og anvendt helt nye virtuelle sprintforløb, tests og værktøjer, som skal sikre høj fleksibilitet, og som kan nedbringe den strategiske usikkerhed ved prioritering af forskellige nye initiativer i virksomheden.

- Netop nu er det afgørende, at SMV’erne kan arbejde hurtigt og fleksibelt og uden at skulle møde frem fysisk, siger Jesper Broberg Bang, som er direktør i Gejst/Studio, der specialiserer sig i digital forretningsudvikling og er partner på projektet.

Der er stadig åbent for tilmelding til kompetenceforløbene, hvis man som virksomhed ønsker at blive en del af Gentænk NU.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.083