23948sdkhjf

Tømrermester: Jeg er så træt af negative renter

I en tid, hvor negativ og positiv er blevet et fast begreb i danskerne bevidsthed i forhold til Covid-test, optager netop negativ og positiv også virksomhedsejere, når det handler om at have penge i banken.

Mange virksomhedsejere er godt irriterede over, at de skal betale renter af de penge, de har stående i banken.

Og det virker jo også umiddelbart helt skævt, at virksomhederne skal betale negative renter af de penge de har stående for eksempel på en erhvervs- eller driftskonto i banken. De seneste opgørelse viser, at de danske virksomheder sidste år betalte 1,6 mia. kr. for at have deres egne penge stående i banken. For ganske få år siden kunne virksomhederne hive en klækkelig rentegevinst hjem ved at have de samme penge stående i den samme bank.

Men sådan er det ikke mere. Bankerne skal have deres udgifter dækket – også når de administrerer kundernes indlån i en tid med lave renter på udlån og stor pengerigelighed. Og bankerne skal jo også tjene penge til aktionærerne.

Men kritikken fra især små og mellemstore virksomheder hagler fortsat ned over bankerne og de negative renter.

Tømrermester og adm. direktør Martin Mortensen fra Viggo Pedersen & Søn A/S Byggeentreprise i Rødovre lægger da heller ikke fingrene imellem, når talen falder på negative renter:

 - Det er en mærkværdig situation at skulle betale renter til banken af sine egne penge. Det føles jo lidt som at blive straffet fordi man som selvstændig erhvervsdrivende tjener penge og sætter dem i banken, siger han.

Og han peger på et andet problem, som mange små og mindre virksomheder også slås med:

- Samtidig koster det jo også noget at have en kassekredit i banken. Vi bruger ikke kassekreditten i de gode tider, som vi har nu, men vi er nødt til at have den. Simpelthen fordi det er umuligt at få en kassekredit, når det er dårlige tider. Så den er også med til at hive penge op af lommen på os, siger Martin Mortensen.

Skattekonti bugner

For at reducere de indestående, som ikke er absolut nødvendige i driften, er mange virksomheder i fuld gang med at gnave af på eventuel gæld, ligesom nogle virksomheder faktisk er begyndt at forlænge betalingsfristerne, så pengene ikke komme i kassen før til allersidst. Andre virksomheder betaler deres udestående samme dag som de får regningen – igen for at reducere antallet af kroner i banken.

Bjørn Bøje Jensen, der er erhvervskundechef for Nordea i Danmark, siger til Børsen, at stadig flere virksomheder udnytter, at de ikke længere har et loft for, hvor meget de må indsætte på deres skattekonto, hvor der ikke er negative renter.

Tal fra revisionshuset BDO viser da også, at virksomheders indestående hos Skattestyrelsen er blevet 16-doblet fra slutningen af 2019 til året efter, så den ved årsskiftet var på 49,2 mia. kr.

Og det er helt legalt for virksomhederne at indbetale på deres skattekonto med henblik på at dække fremtidige skattebetalinger. Virksomhederne kan i øvrigt til enhver tid få udbetalt pengene, der står på skattekontoen – helt eller delvist – ved at sænke det valgte loft for udbetaling.

Andre alternativer til at undgå at betale negative renter af indestående i banken er naturligvis at investere pengene. Og her er mulighederne som bekendt mange. Til gengæld er der mulighed for at få forrentet sine penge fornuftigt. Men der er jo også mulighed for at sætte dem over styr.

SMVdanmark har meldt sig på banen med en helt tredje mulighed med en online-finansplatform, hvor man kan investere sine kontanter, mod at få renter, direkte i udlån til små og mellemstore virksomheder. Det hedder crowdlending – og er kæmpestort i for eksempel England, oplyser SMVdanmark.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094