23948sdkhjf

Systue laver specialprodukt til betonindustrien

Firmaet Combitherm i Østjylland leverer termoteknologi, der kan øge effektiviteten og sikre en mere ensartet kvalitet i betonelementindustrien

Combitherm er en alsidig virksomhed med en fod i mange lejre. Egentligt er virksomheden en stor systue, hvor man syr termomåtter til mange forskellige formål. Paletten af produkter spænder vidt, fra pallehætter til medicinalindustrien til betonmåtter til byggeindustrien.

Gennem 15 år har virksomheden udviklet og produceret betonmåtter, der lægges over nystøbte sokler og andre typer støbninger. En stor del af produktionen går til eksport. Eksempelvis leverede firmaet store mængder betonmåtter til stadionbyggerier i forbindelse med OL i London. Men der stopper det ikke. Firmaet har udviklet specialdesignede termomåtter, der kan sikre en mere ensartet kvalitet i betonelementproduktionen. Det handler om at styre hærdeprocessen, hvor en jævn temperaturudvikling giver et stærkere element.

Afhærdning udvikler varme

Et af de kritiske steder i produktionsforløbet er varmeudviklingen ved afhærdningen. Her er det meget vigtigt, at elementet ikke køler for hurtigt ned. For hurtig nedkøling kan give revnedannelser i betonen, og derved mister elementet styrke.

Hos Gandrup Elementer A/S i Nordjylland arbejder man løbende med optimering og kvalitetssikring af betonelementerne. Sammen med Combitherm har man udviklet let håndtérbare betonmåtter, som lægges over elementet, når det kommer ud af formen. 

- Vi har indtil videre tre betonmåtter af denne type, og erfaringerne har faktisk været gode, fordi måtterne er nemme at håndtere, og de sikrer, at der er styr på temperaturforløbet. Det kan vi let se på de målinger, vi hele tiden foretager, siger kvalitetschef Peter Lundquist hos Gandrup Element A/S.

Der er indstøbt loggere i betonen, og ligeledes lægges der loggere under betonmåtten, så man både kan følge temperaturen inde i elementet og uden på, mellem betonmåtten og elementets overflade. Loggerne overvåger, at temperaturforskellen mellem kernen og ydersiden af elementet ikke bliver for stor. Dermed sikrer man, at afhærdningen sker ensartet i elementet, og at der ikke sker skader i forbindelse med hærdeprocessen.

 Udvikles i fællesskab

Combitherm udvikler den konkrete løsning i samarbejde med kunden, fordi produktet skal være tilpasset det helt konkrete behov.

- Vores fornemmeste opgave er at produktet skal være tilpasset fuldstændigt. Det er på den måde, både kunden og vi når de bedste resultater, siger Morten Spangtoft Hansen, key account manager i firmaet.

Firmaets konsulenter kobles sammen med kunden tidligt i forløbet, og her fastlægges det, hvilken type isolering, hvilken type folie og hvilket design den enkelte termoløsning skal have for at opnå det optimale resultat. Som det er tilfældet hos elementproducenten i Nordjylland, kan der anvendes dataloggere, som hele tiden registrerer temperaturerne i kernen af elementet og overfladen af elementet.

Ved at udvikle og optimere produktet sammen med kunden, er der mulighed for også at optimere forbruget af cement og kemi i produktionen. Det giver igen mulighed for en potentiel reduktion af gennemløbstiden i produktionen for et betonelement.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109