23948sdkhjf

Gammelt fag får markant flere elever

Efter en lang periode med faldende elevantal på glarmesteruddannelsen melder Glarmesterskolen om markant flere elever i år

På Glarmesterskolen i Holbæk er lærerne ekstra glade i øjeblikket. Siden begyndelsen af året har skolen nemlig haft 24 nye førsteårselever på glarmesteruddannelsen, og det er dobbelt så mange elever, som der normalt bliver optaget.

- De sidste mange par år har der i gennemsnit været mellem 5 og 7 elever per optag, så det er jo en stor årgang, vi får i år. Det er dejligt, at vi nu tilsyneladende har fået vendt udviklingen med færre elever per årgang, siger Maiken Kristensen, der er faglærer på Glarmesterskolen.

I Glarmesterlauget er man begejstrede over det store optag og håber naturligvis på, at udviklingen fortsætter. 

- Glarmesteruddannelsen har i lang tid været mindre omsværmet. Det er derfor fantastisk nyt, at vi nu ser flere elever, og vi håber naturligvis, at det fortsætter fremover. Glarmesterfaget udfylder en vigtig rolle i samfundet, så vi skal gerne have endnu flere unge mennesker, der kan se en fremtid som glarmester, siger daglig leder af Glarmesterlauget, Poul Henrik Madelung.

Større synlighed

For en af de nye elever på Glarmesterskolen, Tobias Vibholm, er der ikke nogen som helst tvivl om, at han skal være glarmester. Han begyndte som glarmesterelev på grundforløbet efter at have afbrudt en anden uddannelse.    

- Jeg var egentlig i gang med en salgsuddannelse, men jeg brændte ikke for at stå i butik. Så kom jeg i lære som smed et sted, hvor der lå en glarmesterforretning lige overfor, og jeg opdagede, at det faktisk var deres arbejde, der vækkede min interesse. Derfor gik jeg over og spurgte om jeg kunne komme i lære hos dem, og jeg har ikke fortrudt siden. Som glarmester har man en spændende hverdag, hvor man kommer rundt omkring og hele tiden får udfordret sin faglighed med nye projekter, der kræver, at man tænker kreativt, siger han.

Ifølge Tobias Vibholm ville flere unge vælge glarmesterfaget, hvis de kendte til uddannelsen – det er ifølge ham nemlig manglende kendskab til faget, der er årsagen til, at faget tidligere ikke har været så omsværmet.

- Der er mange unge, der ikke kender glarmesterfaget. Jeg kendte for eksempel ikke til det, før jeg tilfældigvis lagde mærke til glarmesteren på den anden side af gaden, siger han.    

Spørger man Maiken Kristensen er løsningen også mere samfundsmæssig fokus på de alle forskellige erhvervsuddannelser. 

- Vi er godt på vej, for uddannelsesvejlederne er blevet mere opmærksomme på variationen i erhvervsuddannelserne og inspirerer de unge mere til at gå i den retning. Det har i manges øjne i flere år været lidt bedre at tage en gymnasial uddannelse, men den holdning er ved at forsvinde, og jeg tror, at det går den rigtige vej nu, siger hun.      

 Corona gav online teori

Ligesom alle andre erhvervsuddannelser har Glarmesterskolen under corona-restriktionerne haft en reel udfordring med at undervise eleverne, når det skulle foregå online. Men ifølge Maiken Kristensen har udfordringen resulteret i en ny undervisningsløsning, som skolen bruger nu efter genåbningen.  

- Vi valgte under nedlukningen at strukturere undervisningen, så vi tog hele teoriundervisningen online i et digitalt klasseværelse, i stedet for som normalt at prøve teorien undervejs i praksis, og det har faktisk vist sig ikke at koste niveauet i elevernes faglighed. Nu, hvor vi er tilbage i værkstedet, går vi så i gang med at prøve alt teorien af i praksis, siger Maiken Kristensen.

- Det har faktisk betydet, at eleverne har rigtig godt styr på teorien, og vi er derfor begyndt at forsøge os med mere teoriundervisning online. Nogle elever på hovedforløbet har vi efterfølgende forsøgt at sende hjem om fredagen til online teoriundervisning hele dagen, og det forventer vi indtil videre at fortsætte med.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.125