23948sdkhjf

Kolde danske særregler hæmmer varmepumpe-branchen

Bekendtgørelse betyder, at forbrugerne får langt færre valgmuligheder, når de vil udskifte oliefyr og naturgas med en varmepumpe.

Salget af varmepumper til danske boligejere er støt stigende, men udviklingen kunne ifølge Dansk Industri og TEKNIQ Arbejdsgiverne gå endnu hurtigere, hvis ikke varmepumpemarkedet var underlagt en række særregler. De danske regler, der hører under Beskæftigelsesministeriet, betyder, at kravene skærpes markant, når der installeres varmepumper, som indeholder mere end 2,5 kilo kølemiddel, mens EU-reglerne lægger snittet ved tre kilo.

Det skriver Tekniq Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse

- Det er et særkrav, som kun eksisterer, fordi Danmark endnu ikke har implementeret de EU-regler, som vi er forpligtet til at følge. Det lyder måske ikke som den store forskel, men en varmepumpe, der erstatter et olie- eller gasfyr, indeholder typisk to til tre kilo kølemiddel og vil derfor ofte ramme 2,5 kilo-loftet i de danske regler. I praksis betyder det, at boligejere får langt færre valgmuligheder – til skade for både pris og konkurrence, siger underdirektør Simon O. Rasmussen, Tekniq Arbejdsgiverne.

- På sigt kan det føre til flaskehalse, når der i fremtiden skal installeres mange flere varmepumper, vurderer han.

Bremser grøn omstilling

I Danmark har cirka 4.000 virksomheder adgang til at installere varmepumper med mindre end 2,5 kg kølemiddel, mens det kun er omkring 200 virksomheder, der har adgang til at installere varmepumper med mere end 2,5 kg kølemiddel. Ved at harmonisere de danske regler med EU’s vil antallet af virksomheder, der kan installere en typisk varmepumpe, derfor blive øget betydeligt.

Hos Dansk Industri er man også bekymret over, at de danske særregler kan blive en bremseklods for omstillingen til grønnere opvarmning.

- De danske særregler betyder, at det er mindre attraktivt at markedsføre produkter med mellem 2,5 og tre kilo kølemiddel her i landet. Dermed bliver udvalget af varmepumper begrænset for både kunder og virksomheder. Samtidig er det et dansk særkrav, som ikke er hverken begrundet i miljø- eller sikkerhedsmæssige hensyn, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

- Særreglerne medfører stadigt større barrierer for konkurrencen på varmepumpemarkedet og er ikke forenelige med EU’s regler på området – blandt andet når det gælder principperne for varer og tjenesteydelsers frie bevægelighed. I sidste ende betyder det højere priser for kunderne og unødvendige administrative og økonomiske byrder for de virksomheder, der skal leve op til de danske krav, understreger han.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.11