23948sdkhjf

Svende afviser at skrive under på blanket om vanvidskørsel

Flere virksomheder har problemer med at få de ansatte til at skrive under på ny blanket i forbindelse med skærpede regler for vanvidskørsel.

En ny blanket, som skal gøre medarbejderne opmærksomme på de nye skærpede færdselsregler om vanvidskørsel, møder modstand og det er ikke alle virksomheder, som har lige let ved at få de ansatte til at skrive under på blanketten.

Det skriver Installationsmedierne.dk

Loven om vanvidskørsel betyder bl.a., at mester kan få konfiskeret sine biler uanset om han ejer den eller leaser dem, hvis svendene kører vanvidskørsel i dem.

Da mange virksomheden i forvejen får svendene til at skrive under på de særlige regler som gælder for kørsel i biler på gule plader opdaterede Tekniq Arbejdsgiverne blanketten for anvendelse af gulplade-biler, herunder regler for privatkørsel o.a., så den også kom til at omfatte de skærpede konsekvenser ved vanvidskørsel foruden de gældende regler om forbud mod privatkørsel.

Men nogle medarbejdere vil altså ikke underskrive blanketten, angiveligt fordi de frygter, hvor stort et erstatningsansvar virksomhederne kan pålægge dem.

Thorkild Bang, chefforhandler i Tekniq Arbejdsgiverne, siger til Intsallationsmedierne.dk, at selvom nogle medarbejdere nægter at skrive under på den nye blanket, behøver det ikke være et problem rent juridisk. I virkeligheden er det ikke nødvendigt for at sikre sig, at de ansatte er informeret om færdselslovens regler og konsekvenser.

– Man kan faktisk nøjes med at sende et personalecirkulære ud, hvor man informerer om konsekvenserne ved at overtræde færdselsloven, siger Thorkild Bang.

Af samme grund overvejer Tekniq Arbejdsgiverne i øjeblikket at lægge den gamle blanket på hjemmesiden igen, hvor medarbejderne kun skal skrive under på, at de ikke må bruge firmabilen til privatkørsel i henhold til skatte- og momsreglerne.

– Så kan virksomhederne selv vælge hvilken blanket, de vil bruge. Hvis der er problemer med at få underskrift på den nye, kan de udsende et personalecirkulære og få medarbejderne til at skrive under på den gamle blanket i stedet for, siger Thorkild Bang til Installationsmedierne.dk

Følgende overtrædelser betragtes som vanvidskørsel:

 • Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder
 • Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder
 • Særlig hensynsløs kørsel
 • Kørsel med hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel over 100 km i timen
 • Kørsel med en hastighed på 200 km i timen eller derover
 • Spirituskørsel med en promille over 2,00

 Udvalgte strafskærpelser for vanvidskørsel efter straffeloven:

 • Strafniveauet skærpes med 50 % for forsætligt at volde fare for andres liv eller førlighed i forbindelse med færdselslovsovertrædelser.
 • Strafniveauet skærpes med 50 % for flugtbilisme.
 • Strafniveauet for chikanøs kørsel er skærpet fra bøde til fængsel. Chikane kørsel vil desuden som udgangspunkt medføre ubetinget frakendelse af førerretten i minimum 3 år efter færdselsloven.

Udvalgte strafskærpelser for vanvidskørsel efter færdselsloven:

 • Kap- og væddeløbskørsel er skærpet fra bøde til fængsel. Kap- og væddeløbskørsel vil som udgangspunkt medføre ubetinget frakendelse af førerretten i minimum 3 år efter færdselsloven.
 • Skærpelse af straffen til fængsel for de groveste hastighedsforseelser,

- dvs. hvor hastigheden er 200 km i timen eller derover, eller

- mere end 100 pct. for hurtigt, hvis hastigheden er mere end 100 km i timen.

Overtrædelserne vil desuden som udgangspunkt medføre ubetinget frakendelse af førerretten i minimum 3 år.

Kilde: Politiet

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen (2)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11