23948sdkhjf

Nyskabelse på boligmarkedet: Boligen skal bekæmpe ensomhed hos unge

På Grønttorvet i København kan unge både få en nybygget bolig, der er til at betale, og et stærkt socialt fællesskab med de andre beboere. Bofællesskabet er en moderne fortolkning af 70´ernes fællesskaber - og er en nyskabelse på boligmarkedet

Det stigende behov for socialt og økonomisk bæredygtige boliger målrettet unge har pensionskassen PKA og projektudviklerkoncernen FB Gruppen besluttet at omsætte til handling. Det sker med opførelsen af et nyskabende bofællesskabskoncept til unge, som skal bidrage til at skabe nye bekendtskaber blandt beboerne på Grønttorvet.

Bofællesskabet Spir er for alle mellem 18 og 35 år, der er under uddannelse eller på arbejdsmarkedet, og som endnu ikke har stiftet familie. Men vigtigst af alt er det for unge, som vil være en del af et fællesskab i hverdagen.

- Vores ejendomme skal selvfølgelig være gode investeringer, men de skal også være med til at skabe rammerne om et godt liv og en tryg hverdag, for dem der bor i dem. Vi ved at mange unge mangler et socialt fællesskab, hvis de for eksempel lige er flyttet til byen for at starte på et studie eller i et nyt job, og det vil vi gerne være med til at give dem, siger Jon Johnsen, adm. direktør i PKA.

 Følelsen af ensomhed størst hos de unge

En analyse fra november sidste år foretaget af Defactum med støtte fra Mary Fonden og Folkebevægelsen mod Ensomhed viste, at netop de unge er den befolkningsgruppe, hvor flest føler sig ensomme.

- Særligt som ung har man brug for at føle sig som en del af et fællesskab. Det vil vi fra FB Gruppens side gerne bidrage til. Vi har gjort det før for de ældre i vores seniorbofællesskab i Kamelia Hus. Sammen med PKA bygger vi nu boliger til de unge, hvor fællesskabet er den samlende værdi. Det er vigtigt, at de unge har mulighed for at blive en aktiv del af et fælleskab, der rækker udover deres relationer til studie eller job, siger adm. direktør Hans Bo Hyldig fra FB Gruppen A/S.

 Egen mini-bolig eller dele-lejlighed

42 af i alt 193 lejligheder i Spirea Hus hører til bofællesskabet. De resterende 151 lejligheder i bygningen er ordinære lejeboliger, hvor alle, uanset hvor man er i livet, kan leje en lejlighed. Bofællesskabet råder over to typer boliger, fra den lille studiolejlighed til en maxibolig, hvor fire venner kan bo sammen og indgå i et fællesskab. Og det er der en særlig grund til.

- Selvom man måske gerne vil have et større socialt liv, kan det være, at man samtidig foretrækker sit eget hjem. Derfor har vi valgt, at bofællesskabet skal rumme begge former for fællesskab. Dermed er der rig mulighed for at deltage i det sociale fællesskab samtidig med, at man kan lukke døren og være alene, enten på sit værelse eller i egen bolig. Spir er derfor en moderne nyfortolkning af 70´ernes fællesskaber, siger Hans-Bo Hyldig.

 Bofællesskabet har fælleslokaler på alle etager med plads til fællesspisning, fitness, spil-aftener, filmaftener og dyrkning af grøntsager til maden.

 Arkitektur inspireret af lokalområdet 

Spirea Hus er inspireret af Valbys historiske rødstensbyggeri. Det betyder, at facaden på bygningen er holdt i rødlige tegl, der varierer i nuancer. Med tiden vil facaden også være dækket af kravlende planter for at sikre et hyggeligt udtryk.

 Ud over fællesarealerne i bofællesskabet har Spirea Hus som alle andre karréer på Grønttorvet også grønne gårdrum og en tagterrasse med væksthus for at sikre mulige fællesskaber for alle beboere i bygningen. Lejlighederne er klar til indflytning fra 1. juli i år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078