23948sdkhjf

Øv-øv: Politiet vil ikke dele data om tyveri fra varebiler og byggepladser

Det er svært at skabe overblik over antallet af indbrud i varebiler. I hvert fald hvis det skal være nogenlunde friske tal.

Og det ser ikke ud til, at der lige med det samme kan offentliggøres aktuelle data på området.

Rigspolitiet har således afvist en anmodning om at gøre tyveridata tilgængelige for virksomheder, der ønsker at forebygge indbrud i varebiler og på byggepladser.

Det ærgrer Tekniq Arbejdsgiverne, som opfordrer til politisk handling for at bremse de ubudne gæster. For hvis Danmark skal forsætte med at være et førende digitalt land, skal alle myndigheder forstå vigtigheden af adgang til offentlige data.

Det blev en blank afvisning fra Rigspolitiet, da Erhvervslivets EU- og Regelforum anbefalede, at Rigspolitiet offentliggør oplysninger om indbrud i varebiler og på byggepladser i realtid.

- Det er besynderligt, at man fra politiets side ikke kan se fornuften i at give virksomhederne mulighed for at reagere og eksempelvis parkere alle deres varebiler bag hegn, når tyvene hærger i et bestemt område. Jeg kan bare konstatere, at dansk politi synes, de er dygtigere på datasiden end politiet i New York, der har arbejdet med big data og offentliggjort realtidsdata i over 10 år – og har dokumenteret, at det virker ved forebyggelse af kriminalitet,” siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i Tekniq Arbejdsgiverne.

Havde forventet dialog

I svaret fra Rigspolitiet oplyses det, at man af hensyn til efterforskningen finder det uhensigtsmæssigt at offentliggøre detaljerede statistikker tæt på anmeldelsestidspunkterne. En forklaring, man ikke giver meget for hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

- Der er jo ikke tale om, at vi vil have oplysninger om identiteten på de tyve, der efterforskes. Vi ønsker blot, at vore medlemmer får mulighed for at reagere og forhindre, at deres ejendele bliver ribbet. Jeg havde som minimum forventet en invitation til dialog om åbne, offentlige data fra Rigspolitiet, men ikke engang det kan det blive til, konstaterer Troels Blicher Danielsen og uddyber:

- Med tanke på, hvor lille opklaringsprocenten er for denne type forbrydelser, er det nok begrænset, hvor store negative konsekvenser det kan have at give adgang til de data, vi efterspørger.

Realtidsdata er vigtigere end statistik

Tekniq Arbejdsgiverne forklarer, som en understregning af udfordringerne med at gøre nøgletallene om anmeldte forbrydelser tilgængelige, at Rigspolitiets statistiksystem har været lukket helt ned i ugevis for at ”sikre korrekte og retvisende data”, som det fremgår af politiets hjemmeside.

Læs også: Indbrudstyve klipper håndvækerbiler op, som var det en dåse tun

- Men sagt lidt firkantet, så kan det jo være lidt ligegyldigt, om statistikken er retvisende, hvis tallene er forældede. Det er jo i virkeligheden meget enkelt: Realtidsdata er vigtigere operationelt end statistik. I min verden ser Rigspolitiet dog data som noget, de skal bruge i deres arbejde, og ikke noget, som omverdenen kan bruge. Intet kunne være mere forkert i 2021. Det datadrevne samfund er kommet for at blive – men åbenbart ikke hos Rigspolitiet… endnu, kfremhæver Troels Blicher Danielsen.

Politisk lydhørhed

Tekniq Arbejdsgiverne har ellers de seneste måneder været på rundtur sammen med medlemsvirksomhederne hos de retspolitiske ordførere fra Folketingets partier for at sætte fokus på problemet med tyverier fra varebiler og byggepladser.

- Vi har faktisk oplevet en stor lydhørhed hos politikerne, der godt kan se problemet i, at man som virksomhed for eksempel kan få sat sit arbejde i stå, når ens varebiler har haft ubudne gæster. Derfor er det også trist, at regeringen foreløbig ikke ser ud til at ville bruge de muligheder for forebyggelse af problemerne, som data kan give. Jeg tænker ellers, det er et oplagt område for regeringens digitaliseringspartnerskab at se nærmere på. Men det tager tilsyneladende tid for enkelte myndigheder at indse, at vi lever i en data-tidsalder, siger Troels Blicher Danielsen.

En rundspørge blandt Tekniq Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder viser ellers, at næsten en fjerdedel af installationsvirksomhederne har været udsat for indbrud i deres servicebiler indenfor de seneste 12 måneder. 27 procent oplever desuden, at problemerne med tyverier er stigende. Mere end 16 procent af virksomhederne har desuden været udsat for tyverier på byggepladserne.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.157