23948sdkhjf

Kendte blå æsker bliver grønnere – og kan stadig tåle en byge

De ikoniske blå æsker fra skrueproducenten NKT Fasteners er blevet 100 pct. genanvendelige. Det betyder, at op mod 150 ton pap kan genbruges hvert eneste år. Et lille, men vigtigt skridt, siger produktchef

Selvom det faktisk ikke er til at se, så er de blå æsker fra skruebrandet NKT Fasteners blevet grønne. De velkendte æsker, som man finder på mange byggepladser og værksteder er nemlig 100 pct. genanvendelige.

- Det er et lille, men vigtigt skridt for en mere bæredygtig og cirkulær byggeplads. Én æske gør måske ikke den store forskel, men når man ganger op, så begynder det at rykke, siger Anders Nissen, der er produktchef hos ITW Construction Products.

Ifølge tal fra skrue-virksomheden selv, så gør æskerne, der kom på markedet sidste år, det muligt at genanvende hele 150 ton pap om året. Det tal er produktchefen glad for - også fordi æskerne er blevet endnu mere hårdføre:

- Det er en myte, at genanvendelig betyder dårligere kvalitet. De her æsker er også vandresistente, så de kan holde til at stå ude i regnen uden at blive bløde. Æskens kvalitet er afgørende, fordi der spildes en masse skruer, hvis æsken går i stykker eller går i opløsning. Og det er der ikke noget bæredygtigt i, siger Anders Nielsen.

Ifølge Anders Nissen er der heldigvis flere leverandører til byggebranchen, der har taget den bæredygtige emballage til sig, men bare fordi skruer og søm er pakket ind i pap eller karton, så betyder det ikke altid, at det kan genanvendes, understreger han:

- Vi ser stadig, at mange foretrækker plastik- og plastikfolierede æsker, som kræver mere nøjsom håndtering i genanvendelsesprocessen. Det er noget, de færreste byggepladser kan håndtere, hvorfor de som oftest ender på forbrændingen. Derfor er vi også meget tilfredse med, at vi har fundet en løsning, som både er genanvendelig og vandresistent, siger han.

Pap fra Sverige

NKT Fasteners har længe ledt efter denne rette leverandør som kunne imødekomme de høje krav og sikre den helt rigtige kvalitet. Valget faldt på den danske producent Schur, som med pap fra Sverige kunne opfylde alle ønskerne for skrue-brandet, så æskerne stadig er hårdføre nok til byggepladserne og de uundgåelige knubs, de bliver udsat for under arbejdet.

Virksomheden arbejder hele tiden på at optimere deres emballage – det gælder både i forhold til genanvendelighed, produktion og materialevalg.

De blå æsker er derfor også FSC-mærkede. Det betyder, at det træ, der er brugt til at lave æskerne, kommer fra en FSC-skov. Her bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan reproducere. Desuden er mærket en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, ligesom de mennesker, der arbejder i skoven, har en relevant uddannelse, det fornødne sikkerhedsudstyr og får en ordentlig løn.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.11