23948sdkhjf

Nye skurvognsregler: Nu kan Murer Mette bade i fred

Midtjysk producent af mandskabsmoduler er på forkant med ændringer i Bekendtgørelse om indretning af skurvogne

Mange vil sikkert huske Murer Mette, som i for et par år siden slog et slag for, at hun skulle kunne lukke døren til bruserummet i skurvognen, når hun tog et bad.

Efter en lang arbejdsdag på byggepladsen, havde murersvenden Mette Schak Dahlmann naturligvis brug for at komme i bad og skifte tøj, men det var ikke altid lige nemt for hende, for i skurvognene er der oftest bare et forhæng, man kan trække for, og hun skal klæde om sammen med alle sine mandlige kollegaer.

Det betyder, at hun har stået nærmest nøgen til skue for andre, når hun har klædt om, men det har hun kæmpet imod, for der skal være mere ligestilling til i skurvognene, mener hun.

Nogle af problemerne blev løst ved at eftermontere en dør til baderummene i skur- og mandskabsvognene. Men først nu – efter en overgangsperiode på et par år – er det et krav i Bekendtgørelse nr. 1992 om indretning af skurvogne og lignende, at moduler produceres efter helt nye regler, som netop er trådt i kraft (den 1. juli 2021.)

Ændringerne vedrører en række ændringer af arealkravene til indretning af rummene i skurvogne og blandt andet krav til:

  • at brusebadet skal have et forrum med aflåselig dør, siddeplads og mulighed for ophængning eller aflægning af rent og beskidt tøj på en hensigtsmæssig måde.
  • at toiletrum skal være aflåselige, og at det i toiletrum skal være muligt at komme af med sanitært affald,
  • at der skal være køleskab i spiserum.
  • at arbejdstøj skal kunne tørres i et tørreskab.

Har nye moduler klar

Den midtjyske producent af mandskabsmoduler, ABC Pavilloner i Engesvang, har været i fuld gang med produktudviklingen i forbindelse med de nye krav med fokus på energioptimering og ikke mindst for at imødekomme de nye krav om indretning. For selvom man fortsat må anvende de gamle løsninger, vurderer direktør i ABC Pavilloner, Kjeld S. Facius, at det styrker virksomhedens konkurrenceevne at være blandt de første, der kan tilbyde begge dele.

Bekendtgørelsen har derfor medført større ændringer hos ABC Pavilloner, da det generelt set ikke er muligt blot at ombygge eksisterende moduler for at opfylde kravene. Derfor har virksomheden designet og fremstillet helt nye moduler for at være forberedt på de nye regler:

- Det har krævet en del arbejde at blive klar til de nye regler i Arbejdstilsynets bekendtgørelse, og derfor ser vi også, at flere virksomheder lige nu blot fortsætter udlejningen af de gamle, hvilket stadig er lovligt. Vi har dog valgt at prioritere en tidlig udvikling af de nye vogne, så vi fremadrettet kan give vores kunder mulighed for at vælge mellem begge løsninger. Det sætter os nemlig i en meget bedre konkurrencemæssig position, mens vi samtidig kan vise vores kunder, at vi hele tiden udvikler os med henblik på at kunne tilbyde dem de nyeste produkter, fortæller direktør i ABC Pavilloner, Kjeld S. Facius.

- Derfor har vi nu bygget nogle helt nye 10-mands combimoduler, da de tidligere eksempelvis ikke kunne opfylde kravet om gulvareal. De nye moduler er således designet med kantine, bad- og toiletfaciliteter, som opfylder alle de gældende regler for indretningen.

 Også energioptimering

ABC Pavilloner har benyttet lejligheden til at starte helt fra bunden med at designe og indrette de nye moduler, og her har virksomheden valgt også at gå det ekstra skridt ved at energioptimere mandskabsmodulerne og dertil at isolere ydermurene yderligere samt installere varmepumper.

- Vi har valgt at gribe muligheden for at videreudvikle vores 10-mands combimoduler, som vi foreløbig har produceret tolv af. Når vi alligevel var i gang med en større designproces, så gav det rigtig god mening at energioptimere og ligeledes at efterisolere for at undgå unødigt varmetab gennem ydermurene. På den måde bliver ressourcerne bedre udnyttet, hvilket er i tråd med vores ambitioner om at producere mere bæredygtigt og reducere mængden af udledt CO2, forklarer Kjeld S. Facius.

De nye indretningsregler gælder kun for mandskabsvogne, som produceres fra den 1. juli 2021 og efter. Dermed behøver eksisterende mandskabsvogne ikke at opfylde kravene, og de må fortsat gerne udlejes.

- Vi forventer, at der stadig vil være en stor efterspørgsel på de eksisterende vogne, idet de som hovedregel er billigere. Mandskabsvogne kan holde i mange år, og derfor vil de formentlig cirkulere rundt på byggepladserne i lang tid endnu, vurderer Kjeld S. Facius.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094