23948sdkhjf

Ny brændeovns-lov er trådt i kraft

Søndag 1. august er en ny lov om brændeovne trådt i kraft i Danmark. Den nye lov betyder, at alle boligkøbere i forbindelse med tinglysning af den nye bolig, skal oplyse, hvorvidt det nye hjem har en brændeovn eller ej, og om denne er produceret før eller efter 2003.

Alt efter 2003 kan blive stående. Alt før skal skrottes inden for 12 måneder på huskøbers regning.

Det er i korte træk de nye regler, der er vedtaget af Folketinget, og som altså gælder ved indgangen til august måned.

Loven er vedtaget blandt andet for at sikre mindre forurenende røg fra private skorstene til gavn for både miljø og folkesundhed.

- Der er cirka 1.200 mennesker, der hvert år dør for tidligt i Danmark som følge af brændefyring i ind- og udland. Så det er vel den egentlige baggrund for loven, siger Niels Henrik Mortensen, funktionsleder i Miljøstyrelsen til TV2 Øst.

Fakta:

  • En ældre brændeovn udleder op til fem gange så mange partikler, som de nyere brændeovne. Dette skyldes den teknologiske udvikling af særligt moderne luftoptimerede og lav-emissionsbrændeovne.
  • Der er ca. 700.000 brændeovne i Danmark og omkring 260.000 skønnes at være produceret før 2003.
  • Det første år regner Miljøstyrelsen med, at omkring 12.000 brændeovne skal udskiftes på baggrund af loven. I lovforslaget til ejerskifteordningen vurderer man, at kravet om udskiftning af brændeovne og pejseindsatse fra før 2003 vil medføre en reduktion på ca. 13.000 tons partikler over en 20-års periode - sammenlignet med en fremskrevet udvikling uden ejerskifteordning.
  • Denne vurdering er dog behæftet med en stor usikkerhed. Derfor vil virkningen af loven også blive evalueret løbende.

Kilde: Miljøstyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063