23948sdkhjf

Mangel på arbejdskraft: Nu siger håndværksmestre nej til opgaver året ud

Manglen på arbejdskraft i byggebranchen mærkes af både små og store håndværksvirksomheder

At skaffe medarbejdere i byggebranchen er historisk svært i øjeblikket.

Ifølge tal fra juni måned 2021 fra Danmarks Statistik er manglen på arbejdskraft i byggebranchen på sit højeste siden i 2006 op til finanskrisen.

Og det mærker håndværksmestrene rundt om i landet på forskellig vis. En af dem er tømrermester Trine Callesen fra TTC Byg i Otterup på Fyn.

I sit enmandsfirma smitter den manglende arbejdskraft af på efterspørgslen.

- Jeg kan tydeligt mærke det på opgaverne. Jeg er i den situation, at jeg ikke tager flere opgaver ind i år, og det har jeg aldrig prøvet før, siger Trine Callesen til Mester Tidende.

Vil beholde faste kunder

Det samme mærker Jackie Lindegaard, der er tømrermester hos Lindegaard Byg i Rørvig. Han beskæftiger sig selv og en anden og laver primært tilbygninger.

- Vi siger nej til opgaver, og det vil vi nok blive ved med et stykke tid endnu, for vi har opgaver til i hvert fald et halvt år frem. Jeg kan ikke fylde flere opgaver på, for så vil jeg ikke kunne servicere mine faste kunder, og det vil jeg gerne, forklarer Jackie Lindegaard.

Vejret spiller ind

Et lignende billede på situationen tegner sig i malerbranchen hos Per Vangekjær, der er formand for Danske Malermestre og mester i Aage Møller & Søn i Holte. I den branche er vejret også en faktor, der begynder at spille ind på, om opgaverne kan nås.

- Vi må sige nej til ordrer for tiden på grund af mangel på arbejdskraft, og der er udvendigt malerarbejde, vi ikke kan nå, fordi vi kun kan udføre det de næste par måneder, mens vejret er til det, siger Per Vangekjær og fortsætter:

- Som det ser ud nu, mangler jeg 3 til 4 medarbejdere ud fra den arbejdsmængde jeg har, og det gør det vanskeligt i hverdagen.

Mangler mellemledere

Også på Sydsjælland i Næstved hos Børge Jakobsen & Søn, der beskæftiger omkring 100 mand og som fortinsvis foretager tag- og facaderenovering, mærker man efterspørgslen.

- Vi siger nej til en cirka to tredjedele af de opgaver vi bliver tilbudt. Det har været sådan, siden corona startede, og jeg forventer, det vil fortsætte sådan i hvert fald et års tid endnu, siger Peter Jakobsen, direktør hos Børge Jakobsen & Søn.

Men udover opgaver, der må vente, mærker han det også især på muligheden for at skaffe en særlig gruppe medarbejdere.

- Jeg mangler dygtige mellemledere til at lede de medarbejdere, jeg har. Det er svært at finde kvalificerede mellemledere, så jeg forsøger at opgradere, dem jeg har, men der mangler nogen til at yde den nødvendige støtte i det, forklarer Peter Jakobsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125