23948sdkhjf

Bordpladeproducent skifter direktøren efter milliontab

I sydjyske Vamdrup har der været skiftedag hos bordpladeproducenten Spekva. Ud er trådt Gert Rasmussen, der har siddet på posten siden 2018, og ind er kommet Lars Bruntse, der nu skal sætte fokus på de kommercielle og strategiske aspekter af forretningen.  

Det fortæller den nytiltrådte direktør til Wood Supply

 – Jeg skal være med til at sørge for, vi får Spekva op på øverste hylde. Det er et gammelt og hæderkronet mærke, der står for den ypperste kvalitet, og det er også derfor, det var en interessant post for mig at sige ja til, forklarer Lars Bruntse. 

Den 53-årige direktørs karriere har blandt andet budt på 14 år ved kontraktmøbelleverandøren Howe, hvor han havde titel af chef for salg, marketing og forretningsudvikling, og han peger på, at han i den nye rolle kan trække på meget af sin erfaring herfra.  

 – Der er mange paralleller i forhold til den måde, salget er arrangeret på via agenter og forhandlere, så det er noget af det, jeg kan bringe i spil og forhåbentlig være med til at udvikle, siger Lars Bruntse.  

Et hårdt coronaår 

Direktørskiftet kommer, små tre måneder efter Spekva offentliggjorde virksomhedens 2020-regnskab, der bød på røde tal. Her blev 2019’s overskud på 1,4 mio. kr. vekslet til et tab på 3,2 mio., mens egenkapitalen blev reduceret fra 4,8 mio. til 1,6 mio. kr.

Af ledelsesberetningen fremgår, at corona betød en aktivitetsnedgang for Spekva, der henter hovedparten af sin omsætning på eksporten, og i maj 2020 satte daværende direktør Gert Rasmussen ord på situationen 

– Med Covid-19 har vi naturligvis mærket en nedgang i ordrebogen, og vi har en række medarbejdere hjemsendt med lønkompensation. Hvor hurtigt markederne åbner op igen, er svært at spå om, lød det i den forbindelse.  

Af regnskabet fremgår, at Spekva modtog 2 mio. kr. i lønkompensation samt 150.000 kr. i kompensation for faste omkostninger, men det var altså ikke tilstrækkeligt til at redde året for bordpladeproducenten.  

Forventer sorte tal 

Lars Bruntse afviser at kommentere på forhold, der ligger før hans tid i virksomheden. Han vil til gengæld gerne pege på, hvordan Spekva igen skal blive en overskudsforretning.  

 – Det, vi kan, er det utroligt gode håndværk og stærke snedkerarbejde, men det, vi ikke har været så gode til, er at gøre opmærksom på det, vurderer han.  

Det er således især på salg og marketing, der ifølge den nye direktør skal sættes ind.  

 – Det vigtigste slag her i første runde bliver hos vores køkkenforhandlere rundt i Europa, hvor vi skal være bedre til at fortælle om det, vi kan, så de tilvælger os frem for konkurrenterne. Sideløbende arbejder vi med at bygge noget branding op, så det handler ganske enkelt om at få os længere frem i bevidstheden hos både forhandlere og slutkunder, forklarer Lars Bruntse, der er overbevist om, at tidsånden er på Spekvas side.  

 – Vi taler ind i nogle megatrends med bæredygtighed og kvalitet, så vi skal også være bedre til at fortælle om den del af forretningen og om træs gode egenskaber. De seneste år har der været et rigtig stort salg af kompositplader, men jeg er slet ikke i tvivl om, at vi lige nu ser en bevægelse tilbage mod mere træ, slår han fast.  

Lars Brunse er da også helt klar i mælet, når det kommer til, hvorvidt der er sorte tal på bunden, når han til december lukker bøgerne. 

 – Det forventer jeg bestemt. I indeværende år har vi set en fin stigning, og det, jeg får lov at tage afsæt i, er en virksomhed, der er klar til organisk vækst, lyder det.  

Wood Supply har forgæves forsøgtat indhente en kommentar til direktørskiftet fra bestyrelsesformand Mette Grunnet, der ejer Spekva gennem selskabet Genua.  

Spekva A/S
mio. kr. 2020 2019
Bruttofortjeneste 17,7 20,9
Driftsresultat -2,7 1,5
Resultat før skat - 3,2 1,2
Årets resultat - 3,2 1,4
Balancesum 24,3 25,9
Egenkapital 1,6 7,8
Gns. antal ansatte 39 41
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2020.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094