23948sdkhjf

Byggebranchen skriger efter lærlinge

Tal fra Dansk Industri viser, at der historisk set aldrig har været indgået så mange uddannelsesaftaler som nu. Men branchen skriger på flere lærlinge

Efterspørgslen er stor på kvalificeret arbejdskraft i byggeriet. Det høje aktivitetsniveau i byggeriet betyder samtidig, at der historisk set aldrig har været indgået så mange uddannelsesaftaler som nu. Men branchen skriger på flere lærlinge

Og det oplever man også i brancheorganisationen Dansk Industri.

- Vi oplever, at flere virksomheder ikke kan finde lærlinge. Samtidig er der rekord få elever, der er nødt til at tage skolepraktik (når man ikke kan finde læreplads, red.). Langt de fleste elever har allerede praktikpladser, allerede når de starter på grundforløb 2, fortæller Emil Daugaard fra Dansk Industri.

For branchen skriger på arbejdskraft. Som Mester Tidende tidligere har beskrevet, så er det velkendt for tiden, at mange virksomheder må sige nej ordrer resten af 2021, fordi de ikke kan finde mandskab til at løse opgaverne.

Læs også: Tømrermester: Ingen god grund til ikke at tage lærlinge

Også hos brancheorganisation Dansk Håndværk oplever man, at mestrene hungrer efter arbejdskraften, men også tager uddannelsesansvaret på sig.

- Vi oplever, at de små og mellemstore virksomheder, som vores medlemmer primært er, tager en ekstra lærling, hvis de kan i øjeblikket, siger Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk.

 Skal gøres noget nu

Både Dansk Industri og Dansk Håndværk er enige om, at manglen på lærlinge er et problem, der skal tages alvorligt.

- Det er en alvorlig situation, men det er ikke noget, vi kan løse her og nu, siger Emil Daugaard fra Dansk Industri.

Han uddyber, at man bør kigge udenfor Danmark for at forstå situationens alvor.

- Det er ikke kun i Danmark, at vi mangler faglært arbejdskraft. Det er vigtigt at se på, at der også mangler arbejdskraft ude i Europa, så vi kan ikke nødvendigvis fortsætte med at finde arbejdskraft uden for landets grænser, siger han.

Også hos Dansk Håndværk mærker man alvoren.

- Vi kan virkelig mærke manglen på arbejdskraft, og det er noget vi er nødt til at tage action på, og det bliver endnu mere presserende i fremtiden, siger Morten Frihagen fra Dansk Håndværk.

 Forfejlet uddannelsespolitik

Begge brancheorganisationer arbejder for at få flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne. Det indebærer både branding af uddannelserne overfor de unge og kommunikation overfor mestrene om mulighederne for lærlinge og uddannelsesaftaler på både kortere og længere perioder.

Men ifølge Dansk Håndværk er det ikke så nem en opgave.

- Det er et langt og sejt træk, for det er mange års forfejlet uddannelsespolitik, som man skal forsøge at råde bod på nu, siger Morten Frihagen fra Dansk Håndværk.

Udover at skabe en ny fortælling om erhvervsuddannelserne og gøre det til en stolt uddannelsesvej for de unge mener han også, at man kan udvikle på koncepterne omkring erhvervsskolerne.

- Vi tror på, at man skal se på, hvordan man kan gøre erhvervsuddannelserne til et attraktivt miljø, der minder lidt om det campus-miljø, som man ofte ser på de gymnasiale uddannelser, og som de unge tiltrækkes af, siger Morten Frihagen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078