23948sdkhjf

Mangler du arbejdskraft: Sådan lokker man flere lærlinge til byggeriet  

Selvom antallet af uddannelsesaftaler i byggeriet er historisk højt, så kan virksomhederne godt bruge flere lærlinge. Og byggeorganisationerne har et godt bud på, hvordan man ” lokker” flere lærlinge til byggeriet. Det handler om den grønne omstilling og bæredygtigt byggeri

Både Dansk Industri og Dansk Håndværk er således positive overfor de dele af regeringens seneste udspil “Danmark Kan Mere”, der kombinerer fokus på den grønne omstilling med erhvervsuddannelserne.

- Den grønne omstilling er rigtig vigtig i denne her sammenhæng, fordi det i høj grad er de kompetencer, man er med til at uddanne i inden for erhvervsuddannelserne, som skal bære den grønne omstilling frem. Derfor er vi også i Dansk Industri meget begejstrede for det fokus, der er på den grønne omstilling, siger Emil Daugaard.

Det er noget, som Dansk Industri i forvejen forsøger at bruge i fortællingen om erhvervsuddannelserne.

- Der ligger en værdibåret fortælling i den grønne omstilling, som vi også forsøger at bruge for at trække flere af de unge til uddannelserne. For det er gennem erhvervsuddannelserne, at de unge især kan være med til at tage del i den grønne omstilling ved at få de kompetencer, der skal til for at bygge grønt, siger Emil Daugaard.

 Bange for symbolpolitik

Hos Dansk Håndværk er Morten Frihagen også positiv overfor det grønne fokus, men dog mere skeptisk.

- Vi glæder os over det politiske fokus på den bæredygtige, grønne omstilling, som den yngre generation kan tage del i ved at uddanne sig inden for byggebranchen. Regeringen har et forslag om at skabe klimaerhvervsskoler, og det lyder jo rigtig godt, men vi kan godt være bange for, det bliver symbolpolitik, siger Morten Frihagen og uddyber:

- Vi har ikke tid til lappeløsninger nu på det her område. Manglen på elever på erhvervsuddannelserne og manglen på arbejdskraft i branchen kræver, at vi gør noget nu, siger han.

 Stiller krav til uddannelserne

I installationsbranchen er arbejdsgiverne ikke bekymrede for at kunne finde unge til uddannelserne. Ifølge underdirektør Tina Voldby er det nogle af de mest populære erhvervsuddannelser. Derimod går bekymringen mere på det, som de unge møder, når de træder ind på erhvervsskolerne.

- Vores udfordring er, at den teknologiske udvikling og den grønne omstilling går så stærkt i branchen, at der er et højt udviklingstempo, som stiller krav til uddannelserne, siger Tina Voldby.

Hun fortæller, at inden for de sidste fem år er antallet af uddannelsesaftaler fordoblet på elektronik og vvs-området.

Lidt anderledes ser det ud for de øvrige uddannelser under brancheorganisationen.

- Det er en anden situation for vores uddannelser på industriområdet. Her ser vi, at virksomhederne egentlig er parate til at åbne dørene for lærlingene, men det er svært at gøre det interessant for de unge at blive industritekniker eller klejnsmed, så der ligger en opgave i at brande de uddannelser, fortæller hun.

 Skolerne er pressede

Men succesen på installationsuddannelserne sætter standarden.

- Vores fokus er på at få uddannelserne til at svare til den udvikling, der sker, så vi fortsat kan tiltrække lærlinge og have den succes, vi oplever nu, siger Tina Voldby.

Hertil kommer, at erhvervsskolerne i forvejen har lidt under besparelser de sidste fem år på grund af det såkaldte omprioriteringsbidrag, der blev afskaffet fra 2020.

- Vores achilleshæl er, at skolerne er pressede i forvejen, og udviklingen kræver, at der sker en tilpasning af både lærerkompetencer, udstyr og teknologi, så uddannelserne kan følge med, siger Tina Voldby.

 Godt med grønt fokus

Derfor er hun og brancheorganisationen positive overfor regeringens seneste udspil “Danmark Kan Mere”, der især har fokus på grøn omstilling og blandt andet foreslår at gøre nogle erhvervsskoler til klimaerhvervsskoler.

- Vi er rigtig glade for, at der fra regeringens side er fokus på uddannelserne. At det så er grøn omstilling der er omdrejningspunktet gør ikke så meget. For vi håber på, det skaber mere fokus på de investeringer og den udvikling, som er nødvendig på uddannelserne, siger Tina Voldby.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078