23948sdkhjf

Limtræsdirektør: Vi balancerer på en knivsæg

Fra asken til ilden. Sådan kan det forgangne regnskabsår hos VTI Vinderup Træindustri kort beskrives, og adm. direktør Jacob Wernberg forventede ikke umiddelbart et år i vækstens tegn, da han åbnede bøgerne tilbage i maj 2020.

– Vi startede året med nogle meget svære måneder, hvor coronaen betød, at vi havde en meget lav ordrebeholdning og flere medarbejdere hjemsendt på lønkompensation, fortæller limtræsdirektøren, der dog hurtigt så vinden vende.

– Efter sommerferien kom der virkelig gang i forretningerne ude hos vores kunder, og det har smittet positivt af på os, og vi har kørt med et højt aktivitetsniveau lige siden, forklarer Jacob Wernberg.

Den ekstra aktivitet kan aflæses i det nyligt offentliggjorte årsregnskab, hvor resultatet før skat er mere end fordoblet til 6,5 mio. kr., mens bruttofortjenesten lyder på 22,6 mio. kr. sammenlignet med 17,6 mio. året forinden.

Et uroligt marked

Ifølge Jacob Wernberg er væksten hentet bredt på tværs af forretningen, men han peger på, at efterspørgslen steg forskudt. 

 – Vores salg til byggemarkederne accelererede lynhurtigt, så effekten af de mange hjemsendelser så vi med det samme, og både møbel- og vinduesindustrien kom hurtigt efter, forklarer direktøren, der fortsat har rigeligt at se til på fabrikken i det vestjyske.

Men det er ikke længere helt problemfrit at fastholde det høje aktivitetsniveau.

– Leverancer af råvarer er vores udfordring nummer ét og dertil kommer fragtsituationen, der jo er direkte afledt af den enorme efterspørgsel, og senest har vi så også skullet forholde os til den store prisstigning, efterspørgslen har resulteret i, siger Jacob Wernberg og fortsætter:

 – På den måde balancerer vi lige nu på en knivsæg, hvor markedet omkring os er relativt uroligt, og det sætter vores indtjeningsevne under pres.

Ny fabrik indviet

Selvom Jacob Wernberg så småt begynder at se et fald i de rekordhøje træpriser, forventer han ikke, at de finder tilbage til niveauet før corona lige med det samme. Og han peger på, at de høje priser også har kastet noget positivt af sig.

 – Specielt indenfor vinduesindustrien har vi kunnet se, at flere og flere har fået øjnene op for at udnytte træet bedre. Flere vinduesproducenter har bedt os genfingersamle afskær og stykker, der normalt ville være blevet smidt ud – det har ikke tidligere kunnet betale sig, forklarer Jacob Wernberg.

Troen på fortsat fremgang er altså intakt hos limtræsproducenten, der også brugte året på at etablere en ny fabrik i Letland.

– Med en ny fabrik kan vi både øge kapaciteten og optimere produktionen, forklarer Jacob Wernberg, der peger på, at fabrikken efter trekvart års drift, er kommet godt fra start.

 – I dag beskæftiger vi 40 ansatte i Letland i to skift. Fokus for os i år er blandt andet at få udnyttet den sidste ledige kapacitet på fabrikken derude; det er den måde, vi gerne vil vækste på.

V.T.I. Vinderup Træindustri A/S
mio. kr. 2020/21 2019/20
Bruttofortjeneste 22,6 17,6
Resultat af ordinær primær drift 6,6 2,8
Resultat før skat 6,5 2,5
Årets resultat 4,9 2,0
Balancesum 113,0 116,1
Egenkapital 65,5 60,6
Gns. antal ansatte 102 89
Regnskabsåret blev afsluttet 30. april 2021.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125