23948sdkhjf

At blæse fiberkabler er et job for specialister

- Når man bruger blæseudstyr til at sende fiberkabler igennem føringsveje på ofte over 1.000 meter, så foregår det næsten altid i felten, og som regel under forhold, der slet ikke svarer til den fine højteknologi, som fiberkabler jo er. Man arbejder som regel i felten ved brønde eller lignende steder, hvor adgangen til føringerne kan være drilske, og man arbejder i al slags vejr, fortæller Kristopher Viklund, der er specialist i indblæsning af fiberkabler hos entreprenørfirmaet Petri & Haugsted A/S.

Han har arbejdet med fiberinstallationer i 12 år, heraf de sidste tre år med indblæsningsudstyr. Han har derfor prøvet mange slags maskiner. Det gælder blandt andet maskiner fra Jetting og lige nu arbejder han med Jettings topmodel, MJet3, på en entreprise med omlægning af en lang række fiberkabler i forbindelse med etableringen af Hovedstadens Letbane langs Ring 3.

Fejl koster også dyrt

- Et knækket kabel kan være et meget bekosteligt uheld i en fiberkabelindblæsning, fortæller Kristopher  Viklund i en pressemeddelelse.

- I dag er vi i gang med at indblæse et fiberkabel på i alt 2.800 meter. Første stræk er på cirka 1.000 meter. Kablet indeholder 288 fibre, og det siger sig selv, at det ville være meget tidskrævende, hvis vi skulle slås med et kabelbrud. Eventuelt skulle vi bruge en helt ny tromle med kabel, og det er jo heller ikke billigt, forklarer Kristopher Viklund.

Under ideelle forhold er MJet V3 i stand til at indblæse op til 65 meter kabel i minuttet. Det vil sige, at det burde tage cirka et kvarters tid at blæse fiberkablet de 1.000 meter igennem føringen. Men forholdene er aldrig ideelle. Føringerne snor sig – og ofte så meget, at de skaber friktion mellem rør og fiberkablet, og det udfordrer naturligvis værktøjet.

- Vi kan følge med i indblæsningen af fiberkablet på et tilsluttet logsystem som, udover tid og længde, også registrerer pushing force (Nm), speed (m/minut) samt lufttryk i røret (Bar). Betingelserne for, at arbejdet kan lade sig gøre i de tilfælde, hvor føringen er en udfordring, er en kombination af en meget høj indføringskraft, en effektiv justering af de valser og ruller, der fremfører kablet, et forholdsvist rent kabel og endelig muligheden for at arbejde med lufttrykket undervejs. Oplever vi et stop for fremføringen af fiberkablet, så kan det i mange tilfælde løses ved, at man lukker for trykluften, tager trykket af føringen for så at genstarte trykluften. Det kan i mange tilfælde frigøre kablet, fortæller Kristopher Viklund.

Han fremhæver, at det er let at opsætte og arbejde med Jettings MJet V3. Det tager erfaringsmæssigt kun 8-10 minutter, fra kabeltromle og Jetting-udstyr er på plads, til man er i gang. Det sparer masser af tid i det daglige arbejde, og tid er i høj grad penge, når man er på job i felten.

 Trykluft driver det hele

Kristopher Viklund fremhæver også, at Jetting-udstyret, som er leveret af Alcadon Aps, kun vejer 22 kg, og det kræver kun trykluft for at fungere. Der er altså ikke behov for hydraulik eller netspænding for at skyde fiberkablet ind, hvilket er med til at gøre opsætningen hurtig, og dermed bidrage til besparelse på mandetimerne. Trykluften driver både ruller og skaber trykket i føringsrøret. Luftmængden er fast til den luftmotor, der driver valser og ruller, mens man på ét håndtag kan regulere trykket i røret.

Eneste udskiftelige smådel i indblæsningsudstyret er et almindeligt 9V batteri, og den tilsluttede tablet til visuel information af indblæsningsforløbet og til dokumentation af data for arbejdet har sin egen strømforsyning,

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094