23948sdkhjf

Fynsk ildsjæl brænder for gamle mursten

I Svendborg har Claus Juul Nielsen med en dedikeret indsats gjort gamle mursten til nyt bygge-guld, der leverer både sjæl og bæredygtighed til nyt byggeri. For sit arbejde med at skabe nyt liv i et af verdens ældste byggematerialer modtager han Villum Fondens og Velux Fondens Bygningskomponentpris 2021.

I 2003 gik Claus Juul Nielsens arbejdsliv fra at være fyldt med arbejdsrejser i USA og Asien til en rystende pudsemaskine i iskold lagerhal omgivet af siloer, efterladt udstyr og omkring 30.000 mursten på lager. Maskineriet og stenene overtog Claus Juul Nielsen fra et tidligere projekt, der havde forsøgt at opbygge en virksomhed ved at gøre mursten genbrugelige ved hjælp af en særlig vibrationsteknik. Og ordrerne stod ikke i kø, da Claus Juul Nielsen kastede sig over projektet. Men fra den beskedne start til i dag er der sket meget, skriver Velux Fonden i en pressemeddelelse.

 Forløber for cirkulær økonomi

Det dengang efterladte udstyr arbejder i dag på livet løs med at afpudse mursten i stor skala, ordrebogen for det næste lange stykke tid er fuld, og virksomheden med navnet Gamle Mursten leverer som de eneste i EU CE-godkendte genbrugte mursten til nye byggeprojekter. Det er der både bæredygtighed, sjæl og god økonomi i.

Men virksomheden, der bl.a. er blevet kåret som Gazelle-virksomhed hele tre gange, er ikke blevet til af sig selv, eller fordi bæredygtighed også i byggebranchen er er i centrum. For med eller uden CO2-besparelser vil ”folk ikke have noget, der er grimt”, som Claus Juul Nielsen selv formulerer det, når han skal fortælle om de genbrugte murstens popularitet. Til gengæld vil de gerne have noget, der er elegant i både udseende og funktion.

- Danmark er bygget på mursten. Det er et historisk produkt, du kan finde i Roskilde Domkirke, Børsen og Rundetårn. De er et vigtigt element i vores byggehistorie. Så populariteten skyldes ikke kun, at der kan spares en hulens masse CO2 ved at genbruge mursten – de er også smukke og har sjæl og en masse gode egenskaber, fremhæver Claus Juul Nielsen.

 Fra vejfyld til byggesucces med social profil

Og for at gøre de gamle mursten, der ellers bliver knust og brugt som bl.a. vejfyld til et eftertragtet produkt, skal vi tilbage til den kolde lagerhal i Svendborg, hvor det der i dag hedder Gamle Mursten tog sin start.

- Da jeg overtog foretagendet, stod jeg i den her kolde, forhenværende forbrændingsenhed omgivet af bunker af mursten - det hele var næsten endt i jernkassen. Og så var der ikke andet for end at gå i gang med at rense sten, for nu havde jeg jo købt mig en fabrik og var den eneste ansatte. De rensede sten satte jeg på paller, og engang imellem lykkedes det mig at sælge lidt. Men udsigten til at skabe et marked med et produkt, som med lidt omtanke og nænsomhed stadig vil stå om flere århundreder, holdt det hele kørende, fortæller Claus Juul Nielsen. 

 Moderne teglværk uden ovn

En ordre fra ejendomsselskabet Olav de Linde på 40.000 mursten satte skub i projektet og gjorde det muligt at udvide medarbejderstaben, hvoraf 50 pct. kommer fra det rummelige arbejdsmarked. Siden da er der kommer flere medarbejdere og produktionshaller til, og produktionsudstyret er udvidet med bl.a. robotteknologi til at stable de rensede sten.

Og så er virksomhedens oprindelige lokation blevet udskiftet med en nybygget produktionshal og et lille kontorhus med mursten fra Thorskilde mejeri bygget i 1932 på Tåsinge. Men hjertet af virksomheden er stadig det samme.

- Vi er et moderne teglværk uden en ovn, og så er vi den eneste virksomhed i EU, der har fået lavet sin egen standard inden for genbrugsmateriale. Det bliver virksomhedens katalysator for de kommende år, og den vækst vi kigger ind i.

Unik ekspertviden

Om det dedikerede arbejde, der har gjort Gamle Mursten til en bæredygtig virksomhed i rivende udvikling, fortæller formand for Bygningskomponentprisens indstillingskomité, Bjarne Graabæk Thomsen:  

- Claus Juul Nielsen har opdyrket en unik ekspertviden på en specifik bygningskomponent og formået at etablere en ny leveringskæde, der gør det muligt at genbruge mursten i stor skala. Claus Juul Nielsens entreprenante indsats er forbilledlig og kun mulig gennem vedholdenhed og indlevet forståelse for bygningskomponenters, betydning og praktiske anvendelse i dagliglivet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078