23948sdkhjf

Unfair uskik at bygherren "justerer" AB og ABR

Selvom problematikken med ændringer i tidsplaner i forbindelse med en byggeopgave er gammelkendt, så er den ikke mindre aktuel.

Det understregede tidligere underdirektør i DI Byggeri, konsulent Michael H. Nielsen, i et debatindlæg her i avisen forleden. Han kredser i debatindlægget om "den sidste entreprenør" - altså den entreprenør, som står sidst i byggeprocessen, og som ofte står med problemerne fra den række af ændringer, som andre entreprenører eller bygherren har gennemtrumfet i byggeprocessen.

Juridisk set er enhver ændring af tidsplanen et brud på det oprindelige aftale- og kontraktgrundlag og skal derfor drøftes mellem kontraktparterne. Så "den sidste entreprenør" har altså mulighed for at påvirke situationen - i hvert fald på papiret.

Men ude i den virkelige verden bliver den sidste entreprenør og ofte også rådgiverne, trynet helt ned under gulvbrædderne, når bygherren justerer i AB 18 og ABR 18.

Når det er sagt, så sker bygherrens justeringer både før og under byggeprocessen jo med accept fra både entreprenørerne og rådgiverne. Og det er her skoen trykker. Entreprenørerne og rådgiverne får simpelthen ikke dæmmet tilstrækkeligt op for de mange afvigelser og justeringer af AB 18 og ABR 18.

Afvigelser kan være på sin plads i visse situationer. Men det er en uskik, og det er med til at udhule værdien og intentionen med det aftalegrundlag, som er udarbejdet af byggeriets parter som et "afbalanceret aftalegrundlag".

Artiklen er en del af temaet MESTER HAK&HUG.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.125